Acasă Extern Kremlinul neagă că s-a implicat în alegerile parlamentare din Georgia

Kremlinul neagă că s-a implicat în alegerile parlamentare din Georgia

0

Kremlinul a respins luni „acuzațiile complet nefondate” de ingerință în procesul electoral din Georgia, formulate la adresa Rusiei de opoziția proeuropeană din această țară din Caucaz.

„Respingem cu fermitate astfel de acuzații. După cum bine știți, ele au devenit un standard pentru multe țări. La cel mai mic lucru, acuză imediat Rusia de interferență. Nu, aceasta nu este adevărat. Nu a fost nicio interferență, iar acuzațiile sunt complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, transmite AFP, scrie digi24.ro.

Pe de altă parte, Kremlinul a declarat luni că au existat încercări ale unor actori din afara țării de a interveni în alegeri, actori care încearcă să destabilizeze Georgia, după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut o anchetă cu privire la presupusele nereguli de la alegerile parlamentare, transmite Reuters. Partidul de guvernământ Visul Georgian (n.red. pro-rus) a câștigat scrutinul cu aproape 54% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, pe care opoziția le-a contestat. 

Guvernele occidentale sunt îngrijorate de ceea ce consideră ca fiind o îndepărtare a Georgiei de Europa și o apropiere de Moscova, la mai bine de trei decenii după obținerea independenței, după prăbușirea Uniunii Sovietice. 

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, opozantă a partidului de guvernământ care a câștigat scrutinul, s-a referit duminică la rezultatele alegerilor ca la o „operațiune specială a Rusiei”, fără să clarifice ce vrea să spună prin acești termeni. 

NATO a cerut luni o anchetă completă a condițiilor inegale pe care observatorii internaționali le-au remarcat la alegerile din Georgia, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice.

„Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor a remarcat condițiile inegale în care au avut loc alegerile din Georgia, ceea ce subminează încrederea publicului în rezultat”, a declarat purtătoarea de cuvânt Farah Dakhlallah într-o postare pe X.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.