Kremlinul a acuzat marți țările europene de participare indirectă la războiul împotriva Rusiei prin furnizarea de armament Ucrainei și a avertizat că acest lucru nu ajută la o rezolvare pașnică a conflictului, relatează EFE.
„Vedem că Europa participă indirect și că livrările de armament către Ucraina, a unei mari varietăți de sisteme de arme și muniții, continuă. Este o participare indirectă la războiul împotriva Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică, transmite Agerpres.
Moscova vede, de asemenea, discuții privind posibilitatea de a trimite contingente militare europene în Ucraina, a spus el.
„Acest comportament al europenilor nu contribuie în niciun fel la o soluționare pașnică”, a adăugat purtătorul de cuvânt citat, comentând și declarațiile cancelarului german Friedrich Merz, conform căruia nu mai există niciun fel de limitări pentru raza de acțiune a armelor pe care le trimit occidentalii Kievului pentru a se opune invaziei ruse.
Merz a apărat marți dreptul Ucrainei de a ataca obiective militare din spatele frontului, pe teritoriul Rusiei, cu arme germane cu raza lungă de acțiune.
„Doar cei care au capacitatea de a ataca ținte militare situate și pe teritoriul agresorului se pot apăra”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă comună cu prim-ministrul finlandez Petteri Orpo în orașul finlandez Turku.
Peskov a condamnat marți intensificarea atacurilor cu drone ucrainene împotriva teritoriului rus și a remarcat că aceste atacuri nu facilitează progresul în procesul de pace, aceasta în contextul în care la sfârșitul săptămânii trecute Rusia a efectuat timp de trei nopți consecutiv cele mai intense bombardamente împotriva Ucrainei de la începutul invaziei.
Numai în noaptea de duminică luni, Rusia a lansat asupra Ucrainei 355 de drone, un nou record de la începutul invaziei sale pe scară largă în februarie 2022, au raportat forțele aeriene ucrainene, citate de AFP.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.