Acasă Justiţie Judecătorul Anatolie Țurcan, dat afară de la CSJ: De ce a fost...

Judecătorul Anatolie Țurcan, dat afară de la CSJ: De ce a fost demis

0

Judecătorul Curții Supreme de Justiție Anatolie Țurcan a fost eliberat din funcție, prin hotărârea aprobată de CSM, în cadrul ședinței de ieri. Decizia a fost luată după ce magistratul a picat evaluarea Comisiei Vetting.

„Se acceptă raportul cu privire la rezultatele evaluării judecătorului CSJ Anatolie Țurcan și se constată nepromovarea evaluării. Se eliberează din funcție judecătorul CSJ Anatolie Țurcan. Hotărârea poate fi contestată la CSJ în termen de cinci zile de la comunicarea acesteia. Depunerea contestației suspendă executarea hotărârii CSM. Prezenta hotărâre se expediază judecătorului CSJ Anatolie Țurcan, Comisiei de evaluare și se publică pe pagina web a CSM”, a punctat membrul CSM Ion Guzun, scrie unimedia.info.

Cu voturi pro, decizia a fost aprobată de plenul CSM.

La ședința din 28 iunie a CSM, avocatul lui Anatolie Țurcan, care nu a trecut evaluarea, a invocat incompatibilitatea unui membru al Comisiei Vetting, Lavly Perling, care este președinta partidului politic Parempoolsed din Estonia.

Încă în martie 2023, Anatolie Țurcan, judecător la Curtea Supremă de Justiție, declara că nu va demisiona. Magistratul a spus atunci că este convins că trebuie să rămână în funcție, chiar dacă după Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrebat dacă „merită”.

Adunarea generală a Judecătorilor din 28 aprilie 2023 s-a lăsat cu scandal. După cum declaraseră mai mulți judecători în ajun, Anatolie Țurcan a fost revocat din funcția de președinte al Adunării. Nemulțumit de votul colegilor, secretarul adunării, magistratul Gheorghe Balan, a demisionat și a declarat că „magistrații au fost îndoiți” de cei care au ținut discursuri la începutul ședinței. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.