Acasă Extern Japonia și Cambodgia vor ajuta la deminare în Ucraina

Japonia și Cambodgia vor ajuta la deminare în Ucraina

0

Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina și în alte țări sfâșiate de război, a anunțat sâmbătă șefa diplomației nipone, Yoko Kamikawa, în timpul unei vizite la Phnom Penh, informează AFP.

Cambodgia este una dintre țările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998, scrie agerpres.ro.

Această țară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special.

„Cambodgia este un partener esențial al Japoniei în eforturile internaționale pentru retragerea minelor”, a declarat Kamikawa în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămâna viitoare o puternică mașină de deminare și va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.

Minele provoacă frecvent moartea atât a civililor, cât și soldaților în Ucraina, înțesată de mine și de resturi explozive de la declanșarea invaziei ruse în 2022.

Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forțele ruse au utilizat cel puțin 13 feluri de mine începând din februarie 2022, potrivit organizației.

În Cambodgia, operațiunile de deminare au începutul în anii 1990, cu ajutorul unor experți occidentali.

Aproape 20.000 de cambodgieni au fost uciși de mine terestre și circa 45.000 au fost răniți, potrivit unui raport din 2019 al ONG-ului german Landmine and Cluster Munition Monitor.

În martie 2018, doi instructori, un cambodgian și un australian, au fost uciși de explozia unei mine ce data din epoca războiului civil în timpul unui exercițiu de deminare în sudul țării.

Cambodgia și-a fixat drept obiectiv să elimine complet minele terestre din solul său până cel târziu în 2025. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.