Acasă Extern Japonia și-a ridicat de la sol avioanele de vânătoare, după ce o...

Japonia și-a ridicat de la sol avioanele de vânătoare, după ce o aeronavă rusească Il-38 i-a încălcat de trei ori spațiul aerian

0

Japonia transmis un „protest foarte serios” Moscovei după ce un avion rus de patrulare a intrat de trei ori în spațiul său aerian, a anunțat luni ministrul nipon al apărării, descriind incidentul drept prima astfel de incursiune confirmată din 2019 încoace, informează AFP.

Armata japoneză a răspuns prin trimiterea de avioane de vânătoare și a lansat avertismente radio și rachete de semnalizare, a declarat în fața reporterilor ministrul Minoru Kihara.

„Am confirmat astăzi că un avion de patrulare rus Il-38 a încălcat spațiul nostru aerian, deasupra apelor noastre teritoriale la nord de insula Rebun, în largul Hokkaido, în trei rânduri”, a spus el.

„Această încălcare a spaţiului aerian este extrem de regretabilă şi am adresat astăzi (luni, n.r.) un protest foarte serios guvernului rus prin canale diplomatice, îndemnându-l ferm să evite ca astfel de lucruri să se repete”, a adăugat ministrul nipon al apărării.

Japonia a sprijinit poziția occidentală cu privire la Ucraina, oferind Kievului sprijin financiar și material și sancționând persoane și organizații rusești, după începutul invaziei trupelor Moscovei în țara vecină.

Kihara a declarat că a fost „prima incursiune în spațiul aerian a unei aeronave ruse din iunie 2019”, când un bombardier Tu-95 a intrat în spațiul aerian japonez în sudul Okinawa și în jurul insulelor Izu, la sud de Tokyo.

În 2023, o aeronavă despre care se crede, dar nu s-a confirmat că este rusă, a intrat în spațiul aerian japonez, potrivit Ministerului Apărării.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi, a declarat, de asemenea, luni, că „ne vom abține să oferim informații definitive cu privire la intenția și scopul acestei acțiuni, dar armata rusă a fost activă în apropierea țării noastre după invadarea Ucrainei”.

Japonia a mai mobilizat avioane de luptă luna aceasta, când aeronave rusești au zburat în jurul arhipelagului, pentru prima dată din 2019 încoace.

Avioanele Tu-142 nu au intrat atunci în spațiul aerian japonez, dar au survolat o zonă care face obiectul unei dispute teritoriale între Japonia și Rusia, au precizat oficialii de la Tokyo.

Navele de război rusești și chineze au desfășurat recent exerciții comune în Marea Japoniei, parte a unui exercițiu naval major despre care președintele Vladimir Putin a spus că a fost cel mai mare de acest fel din ultimele trei decenii.

Japonia a desfășurat avioane de luptă în luna august, după prima incursiune confirmată a unui avion militar chinez în spațiul său aerian, Tokyo calificând-o drept o „încălcare gravă” a suveranității sale.

Apoi, săptămâna trecută, un portavion chinez a navigat pentru prima dată între două insule japoneze din apropierea Taiwanului. Japonia a catalogat acest incident „total inacceptabil din perspectiva mediului de securitate al Japoniei și al regiunii”.

China a afirmat că desfășurarea portavionului a respectat dreptul internațional.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.