Acasă Politic Iurie Reniță despre Președintele CC: ”Vladimir Țurcan, trebuie să-și dea demisia”

Iurie Reniță despre Președintele CC: ”Vladimir Țurcan, trebuie să-și dea demisia”

0

Există argumente destule ca președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, să-și dea demisia. Cel puțin asta susține deputatul Iurie Reniță.

Parlamentarul consideră că la baza demisie lui Țurcan ar putea sta implicarea lui Dodon în treburile Curții, prin faptul că acesta că l-a contactat pe președintele CC pentru a întreba „ce s-a întâmplat” în cadrul ședinței Înaltei Curți când a fost adoptată decizia de a suspenda prevederile legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea, și explicațiile penibile ale lui Țurcan, care susține că toate „interpretările” apărute în legătura cu convorbirea telefonică cu Dodon sunt neîntemeiate și „au la bază o tentă politică”.

„Generalul Țurcan trebuie să plece! Comportamentul sfidător și explicațiile penibile pe care ieri le-a prezentat președintele Curții Constituționale (CC), urmare intervenției brutale și anticonstituționale ale lui Igor Dodon în treburile Înaltei Curți, sunt argumente suficiente (sub toate aspectele!) pentru demisia lui Vladimir Țurcan de la conducerea acestei instituții fundamentale ale statului”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook.  

Potrivit deputatului, declarația lui Țurcan „În condițiile extrem de grave și complicate ale stării excepționale în țară, eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea șefului statului de a fi informat din prima sursă”, este o găselnița minciunoasă a lui, de a-i justifica imixtiunea lui Dodon în activitatea CC, iar judecătorii CC trebuie să fie imuni și refractari la orice fel de ingerințe din afară, fie acestea chiar și din partea lui Dodon.

Totodată, Reniță îi aduce aminte lui Țurcan că a fost ales judecător la CC de către Parlament și tot deputații pot să ceară demisia lui.

„Referindu-ne exact la aceleași „condiții extrem de grave și complicate ale stării excepționale din țară” și noi, deputații, am perceput gestul lui Vladimir Țurcan ca o necesitate de a-l informa pe acesta că trebuie să plece de la CC (dacă Țurcan a uitat, îi amintim că el a fost ales judecător la CC de către Parlament). Dacă nu o va face benevol, atunci vom invoca articolul 19 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, solicitându-le celorlalți 5 judecători să pună în aplicare prevederile articolului susmenționat. E în dreptul judecătorilor să o facă și chiar sunt obligați să procedeze în consecință”, adaugă Reniță. 

În același timp parlamentarul menționează că „nu poate exista nicio justificare legală (nemaivorbind de cea morală!) pentru menținerea lui Vladimir Țurcan în fruntea CC”.

„Cum n-a avut elementara onoare generalul Țurcan atunci când, prin înțelegeri obscure cu Igor Dodon, a devenit președinte al CC, tot astfel (cu sau fără onoare!) trebuie să plece sau să fie plecat. Curtea Constituțională deja este grav virusată de către Vladimir Țurcan și Igor Dodon. Unicul și cel mai indicat remediu medical „în condițiile extrem de grave și complicate ale stării excepționale în țară”, cu un diagnostic precis stabilit, este demisia sau demiterea acestuia”, a conchis deputatul. 

Amintim că Igor Dodon a declarat vineri, 10 aprilie, că l-a contactat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, pentru a întreba „ce s-a întâmplat” în cadrul ședinței Înaltei Curți când a fost adoptată decizia de a suspenda prevederile legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea.

L-am sunat ieri pe domnul Țurcan, președintele Curții Constituționale, să întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că patru membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Domnul Țurcan a votat împotrivă și are o opinie separată. El a venit cu argumente pentru ca această lege să rămână în vigore”, a declarat Dodon.

Ulterior, Vladimir Țurcan a fost acuzat de încălcarea Legii cu privire la Curtea Constituțională. De precizat că potrivit prevederilor Legii cu privire la Curtea Constituțională, judecătorul CCM este obligat „să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale”.

Administrația prezidențială a emis un comunicat de presă în care a anunțat că Igor Dodon nu a încălcat prevederile legislației, iar acea convorbire telefonică cu Vladimir Țurcan reprezintă un „dialog interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova”  care „se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor, dar în special, demonstrează responsabilitatea Preşedintelui ţării în faţa naţiunii”.

Ulterior, Președintele Curții Constituționale a spus că toate „interpretările” apărute în legătura cu convorbirea telefonică cu Igor Dodon sunt neîntemeiate și „au la bază o tentă politică”. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.