Acasă Extern Italia // Un tribunal din Roma a decis aducerea înapoi a migranților...

Italia // Un tribunal din Roma a decis aducerea înapoi a migranților trimiși de guvern în Albania, o lovitură puternică pentru planul cu care Giorgia Meloni a câștigat alegerile. Judecătorii au considerat că solicitanții de azil sunt persoane vulnerabile, iar țările lor de origine, nesigure.

0
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, as he meets Albania ’s Prime Minister Edi Rama at Chigi Palace, in Rome, Italy 6 November 2023. ANSA/GIUSEPPE LAMI

Este primul grup trimis de guvernul italian pentru a fi înregistrați și procesați în afara țării și primul eșec. Un tribunal din Roma a decis că 12 din cei 16 migranți duși luni în Albania, din Italia, trebuie să se întoarcă înapoi. Judecătorii au motivat decizia prin faptul că aceștia nu pot fi trimiși în țările de origine (Egipt și Bangladesh), considerate nesigure. Ceilalți patru vor fi de asemenea trimiși înapoi, deoarece personalul centrului de detenție a constatat că sunt prea vulnerabili pentru a fi înregistrați în afara țării. 

Premierul Giorgia Meloni, al cărui partid (de extremă dreapta) a inițiat acest proiect, a anunțat că va face recurs și că nu este treaba justiției, ci a guvernului să stabilească ce țări sunt sau nu sigure. 

Italia și Albania au încheiat un acord prin care migranții salvați de pe mare de către Italia, sunt trimiși pentru înregistrare în centre din Albania, care pot primi până la 3.000 de persoane pe lună. Acestea sunt administrate de personal italian, iar magistrații pentru migrație îi audiază pe solicitanții de azil prin videoconferință. Dacă li se acordă azil, ei sunt primiți în Italia, iar dacă nu, sunt trimiși înapoi în țările de origine, direct din Albania. 

Grupurile pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au criticat inițiativa și au numit-o un “experiment crud care aruncă o pată asupra guvernului italian”.

Sursă: DW 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.