Acasă Extern Israelul a întreprins un nou atac în Beirut, chiar după ce SUA...

Israelul a întreprins un nou atac în Beirut, chiar după ce SUA declaraseră că se împotrivesc extinderii ariei loviturilor aeriene în capitala libaneză

0

Cel puţin un atac israelian a lovit suburbiile sudice ale Beirutului miercuri dimineaţă, potrivit martorilor, chiar după ce SUA declaraseră că se opun extinderii ariei atacurilor israeliene în capitala Libanului, pe fondul creşterii numărului de morţi şi a temerilor privind escaladarea regională, relatează Reuters.

Ultima dată când Beirutul a fost lovit a fost la 10 octombrie, când două lovituri în apropierea centrului oraşului au ucis 22 de persoane şi au dărâmat clădiri întregi într-un cartier dens populat.

Martorii Reuters au auzit două explozii şi au văzut coloane de fum ieşind din două cartiere separate. Acestea bombardmente au avut loc după ce Israelul a emis un ordin de evacuare miercuri dimineaţă, care menţiona o singură clădire.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a mai efectuat lovituri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollah, fără avertismente prealabile sau cu un avertisment pentru o zonă mai largă.

Armata israeliană a declarat că a efectuat o lovitură asupra unui depozit subteran de arme al Hezbollah în suburbia Dahiyeh din sudul Beirutului. „Înainte de lovitură, au fost luate numeroase măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii, inclusiv transmiterea de avertismente către populaţia din zonă”, a subliniat armata israeliană.

Ordinele de evacuare ale armatei israeliene afectează acum mai mult de un sfert din Liban, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, la două săptămâni după ce Israelul a început incursiunile terestre  din sudul ţării, despre care afirmă că sunt menite să respingă Hezbollah.

Unele ţări occidentale fac presiuni pentru o încetare a focului între cei doi vecini, precum şi în Gaza, deşi Statele Unite afirmă că sprijină în continuare Israelul şi au trimis un sistem antirachetă şi trupe în Israel.

MESAJELE WASHINGTONULUI ŞI ALE UE

Cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, au avertizat însă că îşi vor restrânge sprijinul militar, dacă Israelul nu îmbunătăţeşte ajutorul pentru Gaza în 30 de zile.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de administraţia premierului Benjamin Netanyahu cu privire la recentele lovituri. „În ceea ce priveşte amploarea şi natura campaniei de bombardament pe care am văzut-o la Beirut în ultimele săptămâni, am transmis clar guvernului israelian că suntem îngrijoraţi şi că ne opunem”, a declarat el reporterilor, adoptând un ton mai dur decât cel folosit până acum de Washington.

Israelul a fost, de asemenea, criticat din cauza relaţiilor sale cu forţa ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului, FINUL.

De când a început operaţiunea terestră israeliană împotriva militanţilor Hezbollah, la 1 octombrie, poziţiile FINUL au fost atacate şi două tancuri israeliene au spart porţile uneia dintre bazele sale, potrivit ONU. Cinci membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi.

Ţările Uniunii Europene care contribuie la FINUL nu intenţionează să se retragă, în ciuda apelurilor israeliene în acest sens, a declarat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg. Şaisprezece ţări din UE, inclusiv Austria, contribuie la FINUL, iar incidentele recente au stârnit îngrijorare generală în rândul guvernelor europene.

Duminică, Netanyahu a făcut apel la ONU să retragă UNFIL „din bastioanele Hezbollah şi din zonele de luptă”.

Israelul nu a precizat că va renunţa la campaniile sale militare din Beirut, sudul Libanului sau Gaza.

ORIENTUL MIJLOCIU, ÎN ALERTĂ

Între timp, Orientul Mijlociu este în alertă de când Iranul a atacat Israelul cu un val de rachete la 1 octombrie, după o operaţiune similară de amploare în aprilie.

Israelul a promis să riposteze.

Aliaţii Iranului din „Axa rezistenţei” faţă de interesele israeliene şi americane – Hezbollah din Liban, Houthi din Yemen şi grupuri armate din Irak – au organizat atacuri în regiune în sprijinul Hamas, complicând eforturile de reducere a tensiunilor.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, vizitează Iordania, Egiptul şi Turcia ca parte a demersurilor diplomatice ale Teheranului către ţările din regiune „pentru a pune capăt genocidului, atrocităţii şi agresiunii”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe într-o postare pe X.

Israelul a intensificat lupta împotriva Hezbollah de când a început incursiunile terestre din Liban, după ce luna trecută a ucis luna lideri şi comandanţi Hezbollah, inclusiv pe veteranul său secretar general Hassan Nasrallah, în cea mai mare lovitură dată grupului în ultimele decenii.

Cu eforturile diplomatice blocate, luptele continuă.

Loviturile israeliene din Liban au ucis cel puţin 2.350 de persoane în ultimul an şi au lăsat aproape 11. 000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, iar peste 1,2 milioane de oameni au fost strămutaţi.

Bilanţul nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar include sute de femei şi copii.

Aproximativ 50 de israelieni, atât soldaţi, cât şi civili, au fost ucişi în aceeaşi perioadă, potrivit Israelului.Cifrele subliniază preţul greu pe care îl plătesc libanezii în timp ce Israelul încearcă să distrugă infrastructura Hezbollah în conflictul lor, care a reizbucnit în urmă cu un an, când Hezbollah a început să lanseze rachete asupra Israelului pentru a veni în sprijin Hamas, la începutul războiului din Gaza.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.