Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat luni că țara sa este deschisă negocierilor ‘indirecte’ cu Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a emis un ultimatum privind un nou acord nuclear.
‘Calea este deschisă pentru negocieri indirecte’, a afirmat Araghchi, respingând negocierile directe cu Washingtonul ‘până când abordarea celeilalte părți față de Republica Islamică nu se va schimba’.
În 2018, în timpul primului său mandat (2017-2021), Donald Trump a retras unilateral Statele Unite dintr-un acord internațional privind dosarul nuclear iranian și a reintrodus sancțiunile împotriva Teheranului. Acordul încheiat în 2015 prevedea ridicarea anumitor sancțiuni în schimbul limitării activităților nucleare iraniene.
Țările occidentale suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma nucleară. Iranul respinge aceste acuzații și afirmă că activitățile sale nucleare sunt doar în scopuri civile, în special în domeniul energetic.
Pe 7 martie, Trump a afirmat că a trimis o scrisoare Iranului propunându-i negocieri menite să împiedice Teheranul să dezvolte arme nucleare și amenințând cu o intervenție militară.
Araghchi a declarat joi că scrisoarea lui Trump este ‘mai mult o amenințare’, dar că pare să conțină și oportunități, adăugând că Teheranul va răspunde în curând.
Cu toate acestea, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steven Witkoff, a declarat vineri că scopul lui Trump a fost să evite un conflict militar, stabilind o relație bazată pe încredere cu Iranul. El a insistat că scrisoarea nu este o amenințare.
Teheranul și Washingtonul au întrerupt relațiile diplomatice după Revoluția Islamică din 1979, care l-a înlăturat pe șahul Iranului, susținut de SUA.
De atunci, ambasada Elveției la Teheran a facilitat comunicarea între cele două țări. Omanul a jucat, de asemenea, un rol de mediere în discuțiile indirecte privind problema nucleara iraniană. În octombrie însă, Araghchi a spus că acest proces a fost ‘întrerupt pentru moment’.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.