Acasă Extern Iranul a reuşit să producă 55 de kilograme de uraniu îmbogăţit la...

Iranul a reuşit să producă 55 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20%

30
0
ads

Iranul a produs 55 de kg de uraniu îmbogăţit cu până la 20%, astfel indicând o producţie mai rapidă decât rata de 10 kg pe lună cerută de o lege iraniană adoptată în ianuarie, au declarat autorităţile iraniene. Ca reacţie la retragerea fostului preşedinte Donald Trump din acordul nuclear în 2018, Parlamentul Iranului a adoptat o lege anul trecut care obligă guvernul să-şi întărească poziţia nucleară, transmite SafeNews.md cu referire la Mediafax.

Legea impunea să înceapă îmbogăţirea cu 20% şi prevedea ca cel puţin 120 kg de uraniu rafinat să fie realizate în fiecare an.

Iranul a început în ianuarie îmbogăţirea uraniului cu 20% la Fordo, un loc subteran de îmbogăţire a uraniului care a fost construit în secret în interiorul unui munte, eventual pentru a rezista la orice bombardament aerian.

„În mai puţin de patru luni, am produs 55 kg de uraniu îmbogăţit 20% … în aproximativ opt luni putem ajunge la 120 kg”, a declarat Kamalvandi pentru televiziunea de stat.

Dezvăluirea vine la o zi după ce Teheran şi Washington au ţinut marţi discuţiile indirecte la Viena, menite să găsească modalităţi de a relansa un acord nuclear din 2015 între Iran şi puterile mondiale.

Atingerea pragului de 20% puritate, de la care uraniul este considerat „puternic îmbogăţit”, reprezintă un pas important în obţinerea uraniului îmbogăţit la valoarea de 90% , de la care acesta poate fi folosit în scopuri militare pentru realizarea unei arme atomice.

Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, până pe 16 februarie, Iranul reuşise să producă 17,6 kg de uraniu îmbogăţit până la 20%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here