Acasă Justiţie Ion Munteanu: Procurorii trebuie să aibă acces la credite ieftine

Ion Munteanu: Procurorii trebuie să aibă acces la credite ieftine

0

Funcția de procuror, la moment, nu este atractivă. O spune Procurorul General, Ion Munteanu, care declară că salariile pe care le primesc procurorii moldoveni nu sunt „suficient de motivante”, iar prin urmare în sistem se simte o lipsă acută de acuzatori.

Pentru a motiva procurorii să muncească cu dârzenie în continuare, fie că o fac în raionul de baștină sau se deplasează în raioanele vecine, în opinia lui Ion Munteanu, este nevoie de lansarea unor programe naționale cu acces la credite ieftine pentru acești funcționari, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md.

„În Procuratura Anticorupție cam mai bine de 25 % din numărul total de procurori sunt funcții vacante, în cealaltă procuratură specializată cam e la fel. În teritoriu sunt suficient de multe locuri vacante. Problema este că nu este atractivitatea acestor funcții. În procuraturile specializate datorită faptului că competențele ce revin sau responsabilitatea procurorilor din aceste procuraturi este sporită față de procuraturile teritoriale. Pe de o parte în procuraturile teritoriale nu este atractivitatea funcției că statul nu oferă careva beneficii pentru deplasarea la locul de muncă. Bine, în final, am văzut acea inițiativă legislativă pentru a fi remunerați sau a fi recuperate cheltuielile pentru deplasare, dar în sistemul procuraturii avem procurori care circulă zilnic câte 200 de km. Nu e vorba doar de salarizare.

Cu siguranță nu ai cum să fii încrezut că ai un corp de procurori integri când ești conștient de faptul că salariul care îl oferă statul nu este suficient de motivant sau suficient de a permite unui procuror să fie absolut integru, incoruptibil. E vorba de mai multe chestiuni la un loc, însă ceea ce este evident este faptul și aici cred că statul trebuie să-și pună întrebări – funcția de procuror și nu neapărat doar procuror și cea de judecător, la moment, nu este, atractivă. Noi vedem câte locuri sunt libere la Institutul Național a Justiției. Colectivul existent al procuraturii cumva își epuizează capacitățile sau își epuizează eficiența, însă din spate nu vin alți procurori noi care să preia inițiativa să avanseze în investigații, în carieră din motiv că nu accede nimeni în aceste funcții. Nu e vorba doar de salariul procurorilor, în genere e vorba de salarizare în domeniul justiției, că nu doar procurorii fac justiției, e vorba și de ofițeri de urmărire penală, de ofițeri de investigație, judecători, că salariul unui procuror nu diferențiază cu mult de salariul unui judecător. Și atunci cumva aceste funcții cumva trebuie să devină atractive.

Înțeleg că statul nu are capacitate și nu e posibil să dublăm, triplăm peste noapte. Noi nu pretindem ca de lunea viitoare să avem salarii cel puțin similare cel puțin în regiunea în care locuim, dar niște programe naționale ca procurorii să aibă acces la credite ieftine ar aduce și un plus de integritare și de credință că acesta va fi integru. La asemenea aspecte statul ar trebui să revină, să revizuiască tot ceea ce înseamnă condițiile de muncă și salarizarea în domeniul justiției. O justiție ieftină nu are cum fi și eficientă”, a declarat Ion Munteanu, potrivit tvr.moldova.

Amintim că, din 1 ianuarie 2024, conform legii, au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor care au trecut vetting-ul. De exemplu, în cazul procurorilor anticorupție, lefurile ar urma să ajungă la 37.000 de lei, de la 22.000 cât este în prezent, însă abia după ce vor trece prin procedura de Vetting.

Mai nou, Guvernul a extins garanțiile sociale oferite judecătorilor și procurorilor. Aceștia vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. Potrivit proiectului de lege, aprobat de Cabinetul de miniștri, compensația se va acorda în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 km. În același timp, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar cuantumul lunar al compensației nu va depăși 4500 de lei. În cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.

Măsura, potrivit Guvernului, vine să stimuleze candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului. Astfel, vor spori capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor, dar și vor fi create premise pentru îmbunătățirea calității actului de justiție. În prezent, în categoria potențialilor beneficiari ai compensației pentru transport sau închirierea spațiului locativ se încadrează 189 de persoane

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.