Acasă Investigații Investigație The Insider, Bellingcat // Filmul operațiunii GRU de distrugere a depozitelor...

Investigație The Insider, Bellingcat // Filmul operațiunii GRU de distrugere a depozitelor de armamente din Cehia în anul 2014

0

Operațiunea de distrugere a depozitelor cu armamente din Cehia, în anul 2014, a fost condusă de generalul GRU Andrei Averianov. În total, la operațiune au participat șase persoane, se menționează în ancheta The Insider.

Ancheta spune că operațiunea a fost condusă de Averianov, comandantul unității militare GRU 29155. La 4 octombrie 2014, acesta a zburat la Lisabona în calitate de tturist cu documente falsificate emise pe numele „Andreu Overianov”. În aceeași zi, a zburat de la Lisabona la Geneva, unde a fost întâlnit de subordonații săi Denis Sergdheev (nume fals – Serghei Fedotov) și Egor Gordienko (nume fals – Georghi Gorșkov). Sergheev este unul dintre participanții la otrăvirea fostului angajat GRU Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia.

Insider și Bellingcat au sugerat că participanții la operațiune s-ar fi putut întâlni în stațiunea alpină Chamonix, situată la 60 de kilometri de Geneva.

Două zile mai târziu, Averianov s-a întors la Moscova și pe 7 octombrie s-a întâlnit cu Petrov, Bașiirov și colegul lor Nikolai Iejov (nume fals – Nikolai Kononikhin). Imediat după întâlnire, toți participanții săi au rezervat bilete pentru Europa. Alți doi ofițeri ai unității 29155 – Alexei Kapinos și Evgheni Kalinin – s-au dus la Budapesta pe 10 octombrie sub acoperirea de diplomați. În același timp, toți participanții la operațiune au luat bilete de retur pentru 15 octombrie.

După ce au ajuns în Republica Cehă, Bașirov și Petrov s-au oprit mai întâi la Praga, apoi au mers în orașul Ostrav, aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina de depozitul de muniție. Pe 11 octombrie, pe presupusa pagină de Facebook a lui Bașirov a apărut o fotografie din Praga.

După cum se menționează în material, Petrov și Bașirov au folosit pașapoarte pe numele lui Ruslan Tabarov (Boshirov) și Nikolai Popa (Petrov), au contactat Imex și, dându-se drept potențiali cumpărători, au solicitat acces la secțiunea închisă a depozitului pentru perioada de la 13 până la 17 octombrie 2014. După ceva timp, reprezentanții Imex au contactat dealerul de arme din Bulgaria, Emelian Ghebrev, și l-au informat despre potențialii clienți.

Potrivit autorilor anchetei, operațiunea trebuia inițial să aibă loc în perioada 13-15 octombrie, dar ceva nu a mers bine. O explozie la depozitul de muniții nr.16 din Vrbetica s-a produs la 9:25 dimineața pe 16 octombrie. La aproximativ o jumătate de oră după explozie, Petrov și Bașirov au zburat de la Viena la Moscova cu Aeroflot. În aceeași zi, Averianov și Ejov au zburat la Viena. A doua explozie la depozitul de muniție s-a produs pe 3 decembrie 2014.

Menționăm că Poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU, responsabili de explozia unui depozit de muniţii din Cehia în 2014. Anunţul a fost făcut în contextul expulzării a 18 diplomaţi ruşi. Agenţii GRU au fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, în 2018. Cei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolai Popa”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.