Acasă Politic Întrebări de la Platforma DA pentru CC privind premierul și președintele

Întrebări de la Platforma DA pentru CC privind premierul și președintele

0

Mecanismul de suspendare temporară a Preşedintelui este incomplet fără sancţiuni suplimentare, consideră vicepreşedintele partidului de opoziţie Platforma DA, Igor Munteanu.

Potrivit Infotag, joi, în cadrul unui briefing, el a amintit de hotărârea Curţii Constituţionale din octombrie 2017, care a introdus mecanismul de suspendare temporară a Preşedintelui de la putere (aplicat atunci, după ce Igor Dodon a refuzat să-l aprobe pe ministrul Apărării, Eugen Sturza).

Deputatul consideră că acest mecanism este „incomplet”, dacă nu sunt prevăzute sancţiuni adecvate pentru nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

În acest scop, Munteanu a înregistrat deja un proiect de lege care prevede introducerea pedepsei penale pentru nerespectarea hotărârilor Curţii Constituţionale, inclusiv închisoare pentru 3 ani.

De asemenea, el s-a adresat la Curtea Constituţională, dorind să obţină răspuns la întrebările: „Este oare obligat şeful statului să înainteze candidatul la funcţia de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară?

În cazul în care Preşedintele refuză să numească candidatul propus după consultarea majorităţii parlamentare, poate fi stabilită incapacitatea temporară a Preşedintelui de a-şi îndeplini atribuţiile? 

Şi dacă da, este obligat preşedintele interimar să numească candidatul?”.

Munteanu consideră toate acestea sunt „foarte actuale” pentru a evita „în viitorul apropiat conflictele dintre Preşedinte şi Parlament”.

„Fără sprijinul Parlamentului, Guvernul nu va putea lucra în această perioadă dificilă, iar actualul Cabinet de miniştri trebuie demis.

De aceea, toţi actorii prevăzuţi în Constituţie trebuie să joace roluri clare în formarea Guvernului, să înţeleagă clar atribuţiile în această chestiune”, a spus deputatul.

În acelaşi timp, el a subliniat că în Republica Moldova „Parlamentul joacă rolul principal”, iar funcţia de preşedinte este mai mult „formală, ceremonială”.

infotag.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.