Acasă Social Instituțiile de învățământ din R. Moldova se pregătesc de eventuale deconectări de...

Instituțiile de învățământ din R. Moldova se pregătesc de eventuale deconectări de energie electrică

0

Ministerul Educației a cerut direcțiilor raionale să verifice de câte generatoare de curent electric au nevoie instituțiile de învățământ, informează Europa Liberă Moldova. Solicitarea vine în contextul în care premierul Dorin Recean a confirmat săptămâna trecută că în R. Moldova ar putea avea loc deconectări de energie electrică, transmite ziar.md.

În cele peste 1.300 de instituții de învățământ din R. Moldova (inclusiv în grădinițe, școli, colegii și universități) există circa 620 de generatoare de curent electric. Multe dintre acestea au fost cumpărate în 2022, când a început războiul în Ucraina.

De exemplu, în raionul Comrat, opt dintre cele 20 de instituții de învățământ nu sunt dotate cu generatoare de curent electric. Potrivit Europei Libere, șase dintre acestea se încălzesc cu peleți.

„Generatoarele vor permite instituțiilor de învățământ să mențină cazangeriile, pentru funcționarea cazanelor și încălzirea apei. Cred că vom achiziționa generatoare și pentru școlile care nu dispun de ele”, a explicat șefa Direcției educație Leova, Aliona Carafizi.

O situație similară se atestă în raionul Cimișlia, unde autoritățile din domeniul învățământului intenționează să cumpere mai multe generatoare până în luna ianuarie.

„Specialiștii direcției au mers în teritoriu, au văzut cam de câți kilowați trebuie să fie generatoarele. O să cumpărăm câte un generator pentru fiecare instituție. Vreo șase au deja”, a menționat șeful Direcției educație Cimișlia, Vasile Surdu.

Directorii instituțiilor de învățământ cu care a vorbit Europa Liberă au spus că nu li s-a comunicat cum vor funcționa școlile în cazul în care vor fi deconectări de energie electrică și că au fost întrebați doar dacă dispun de generatoare. Acest lucru este valabil în cazul Gimnaziului din satul Filipeni, din raionul Leova, care este frecventat de 335 de elevi și are un generator cu o capacitate de cinci kilowați.

„Va trebui să alegem: căldură sau mâncare, pentru că acest generator e mult sub capacitatea de care avem nevoie ca să poată funcționa școala. Urmează să vedem când vor fi aceste deconectări. Poate, o să fie seara, când copiii o sa fie deja acasă”, spune directorul gimnaziului din Filipeni, Valentin Lupu.

Responsabilii de la Ministerul Educației au declarat Europei Libere că solicitarea privind necesarul de generatoare în instituțiile de învățământ vine de la Ministerul Energiei. Informații de acest fel au fost solicitate și de la alte ministere, printre care se numără cel al Sănătății și cel al Afacerilor Interne.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.