Acasă Social Inspectorii muncii au identificat peste o mie de persoane care activau fără...

Inspectorii muncii au identificat peste o mie de persoane care activau fără contract de muncă

0

În primele trei luni ale anului, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a identificat peste 1 000 de persoane care activau fără contract de muncă, majoritatea legalizându-și deja raporturile de muncă. Datele au fost prezentate astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

În 2023, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat o reformă la ISM, care și-a propus să lupte cu o altă problemă majoră din țară – munca nedeclarată. Astfel, ISM a identificat pe parcursul anului trecut aproximativ 3 100 de persoane care munceau fără contract, ceea ce reprezintă aproximativ 7% dintre cei care muncesc informal.

Dintre acestea, 80% au fost formalizate, ceea ce înseamnă că au acum contracte de muncă și contribuie la bugetul asigurărilor sociale. Acest rezultat depășește realizările ISM din ultimii 10 ani.

„Sunt mândru de reușitele inspectorilor onești și integri – au demonstrat că rezultatele pot fi palpabile, iar noi, ca stat, putem să le oferim mai multă protecție socială cetățenilor prin aceste controale inopinate și depistarea muncii la negru. Îmi doresc ca în 2025 să identificăm și mai multe persoane care trebuie legalizate și să le oferim șansa să fie angajați oficial și să primească o protecție socială deplină, cu toate facilitățile, conform legii”, a spus anterior Alexei Buzu.

În anul 2024, ISM a efectuat controale la circa 2 300 de companii, dintre care la 741 companii (32,2%) au fost depistate persoane care lucrau fără un contract de muncă legal. La fel, au fost verificate 20 119 persoane care lucrau în aceste companii. Astfel, s-a depistat că 3 088 de persoane, adică 15,3%, activau fără un contract de muncă legal. Dintre aceste persoane, au fost legalizate 2 496 (80,8%).

Principalele domenii vizate de controale sunt: comerț/HoReCa, construcții, instituții private de educație, agricultură, transport etc.

Autoritățile atenționează că munca nedeclarată nu este doar o problemă economică, ci pune în pericol și drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, accesul la servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii esențiale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.