India trebuie să descarce țițeiul de pe tancurile petroliere rusești sancționate de SUA până la 27 februarie și să finalizeze toate tranzacțiile financiare legate de acestea până la 12 martie. Aceste termene au fost stabilite de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei al SUA, conform declarațiilor ministrului indian al petrolului, Pankaj Jain, transmise de Reuters. Oficialul a subliniat că India va continua să cumpere petrol rusesc, însă numai la un preț sub plafonul de 60 de dolari pe baril impus de Occident și cu condiția ca în tranzacții și transport să nu fie implicate companii sau nave sancționate.
La 10 ianuarie, SUA au introdus cele mai drastice sancțiuni împotriva sectorului petrolier din Rusia. Acestea au vizat peste 180 de tancuri petroliere ale așa-numitei „flote fantomă,” companii precum Gazprom Neft și Surgutneftegaz, mari asigurători precum Alfa-Strahovanie și Ingosstrah, precum și șase directori de top din sectorul petrolier și al gazelor. Potrivit Rystad Energy, aceste sancțiuni ar putea reduce importurile Indiei cu până la 500.000 de barili de țiței pe zi.
După izbucnirea războiului din Ucraina, India a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, beneficiind de discounturi semnificative. În 2024, Rusia a exportat în India aproximativ 1,7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproape jumătate din livrările maritime ale Moscovei. Sancțiunile au fost anunțate exact când rafinăriile indiene își planificau achizițiile pentru luna martie, forțându-le să caute rapid furnizori alternativi.
Conform Reuters, rafinăriile din India au încheiat deja contracte de achiziție cu furnizori din Oman și Emiratele Arabe Unite, și au început negocieri cu Arabia Saudită și țări din Africa de Vest. De asemenea, cel mai mare procesator de petrol din India, Indian Oil Corporation, a anunțat că potențialii noi furnizori includ state membre OPEC, SUA, Guyana și Brazilia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.