Acasă Justiţie Încheierea CSJ, privind cauza „Gemeni”: Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de...

Încheierea CSJ, privind cauza „Gemeni”: Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CtEDO

0

 Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct final în dosarul „Gemeni”. Astfel, magistrații au decis încetarea procedurii de revizuire la cererea de revizuire a Agentului Guvernamental al R. Moldova și au respins cererile de revizuire ale reclamanților. Prin urmare, statul este obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat.

Agentul Guvernamental a depus o cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești considerate de CtEDO ca fiind contrare Convenției, cereri de revizuire fiind depuse și de alte persoane interesate.

În rezultatul mai multor negocieri, ținând cont de refuzul reclamanților de a participa la acestea, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni”, prin care ultima se obligă să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicită revenirea la situația din 2005. De asemenea, Guvernul se obligă să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acestei sume.

La 26 mai 2021, S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului Republicii Moldova sumele stabilite conform contractului de tranzacție, pe care Guvernul le-a transferat reclamanților în decursul a 3 ore.

La 9 iunie 2021, Curtea Supremă de Justiție a pronunțat o încheiere prin care a luat act de faptul că Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CtEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, respingând astfel celelalte cereri de revizuire, drepturile reclamanților fiind restabilite.

Astfel, urmare acțiunilor întreprinse de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul agentului guvernamental, specialiștilor din cadrul Ministerului Jusiției, Ministerului Finanțelor și altor autorități publice centrale, s-a reușit:

  • să execute hotărârea CtEDO, economisind peste 47 de milioane de lei din bugetul național;
  • să păstreze integritatea unei afaceri importante pentru economia Republicii Moldova;
  • să evite un litigiu în arbitraj internațional cu actualii acționari.

Încheierea în acest sens a fost pronunțată miercuri, 9 iunie curent, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție în componența magistraților – Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Dumitru Mardari, Mariana Pitic.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.