Acasă Extern Încep săpăturile la o groapă comună din Irlanda care ar conţine rămăşiţele...

Încep săpăturile la o groapă comună din Irlanda care ar conţine rămăşiţele a aproape 800 de bebeluşi

0

La un secol după ce călugăriţele irlandeze au început să îngroape sute de sugari în ceea ce avea să devină un mormânt comun, nemarcat, arheologii şi alţi specialişti vor începe să excaveze locul din Tuam, comitatul Galway, relatează The Guardian.

Luni, un excavator va începe să sape încet pământul pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, unde se crede că ordinul Bon Secours a îngropat 796 de copii care au murit la azilul pentru mame şi copii St Mary’s între 1925 şi 1961.

Operaţiunea, care se preconizează că va dura doi ani, marchează o nouă etapă în recunoaşterea de către Irlanda a abuzurilor şi neglijării copiilor din instituţiile religioase şi de stat, în special a celor care purtau stigmatul de a se fi născut în afara căsătoriei. Modul în care au fost trataţi este considerat o pată pe conştiinţa naţiunii.

La azilul St Mary’s din Tuam, un aşa-numit cămin pentru mame şi copii, unde femeile tinere şi fetele erau trimise să nască, unii sugari au fost îngropaţi într-o fosă septică subterană dezafectată.

Nu existau registre de înmormântare, iar decesele au fost ignorate până acum un deceniu, când Catherine Corless, un istoric local, a descoperit certificate de deces pentru 796 de sugari. Acest lucru a condus la formarea unei comisii judiciare, la scuze din partea statului şi la promisiunea de a excava situl.

O mare parte din locul săpăturilor – care se află în mijlocul unui cartier de locuinţe – a fost izolat şi s-au efectuat lucrări pregătitoare.

Echipa de 18 persoane, care include arheologi, antropologi şi alţi experţi criminalişti din Irlanda, Regatul Unit, Australia, Columbia, Spania şi SUA, este condusă de Daniel MacSweeney, un fost reprezentant al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Operaţiunea îşi propune să recupereze toate rămăşiţele umane, să încerce să le identifice, să le înapoieze familiilor lor şi să le reîngroape cu demnitate. Dimensiunea şi amplasarea sitului, filtrarea apei şi amestecul de rămăşiţe, plus proximitatea altor rămăşiţe din secolul al XIX-lea, fac operaţiunea extrem de complexă, a declarat MacSweeney.

Excavatorul, care are o cupă specială fără dinţi, lucrează încet şi face pauze atunci când arheologii văd ceva de interes, a explicat MacSweeney. Echipa are la faţa locului birouri şi un laborator care poate efectua analize preliminare înainte de a trimite materialul la un laborator mai mare. Unele rude ale copiilor morţi au furnizat mostre ADN.

Călugăriţele Bon Secours şi-au condus instituţia cu binecuvântarea statului irlandez, care a trecut cu vederea privaţiunile, misoginismul şi ratele ridicate de mortalitate infantilă. Căminul din Tuam s-a închis în 1961 şi a fost demolat, iar pe locul respectiv a fost construit un cartier de locuinţe.

În 1975, doi băieţi care căutau mere au dat peste oase umane în fosa septică abandonată. Autorităţile nu au luat nicio măsură până când Corless, o fostă secretară a unei fabrici de textile, interesată de istoria locală, a publicat o cercetare care a fost preluată de presa locală şi apoi naţională şi internaţională în 2014.

Actorul Liam Neeson este coproducător al unui lungmetraj pe această temă ale cărui filmări vor începe în Galway la sfârşitul acestui an.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.