Acasă Social Încălcările identificate în activitatea Ministerului Infrastructurii de către Curtea de Conturi

Încălcările identificate în activitatea Ministerului Infrastructurii de către Curtea de Conturi

0

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a prezentat la 26 martie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) încheiate la 31 decembrie 2023. Documentul a fost aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 30 din 19 iunie 2024.

Constatările și recomandările principale ale auditului au fost prezentate de Natalia Trofim, membră a Curții de Conturi și responsabilul de audit. Conform concluziilor auditului, cu excepția efectelor aferente aspectelor care au stat la baza emiterii opiniei cu rezerve, rapoartele financiare consolidate ale MIDR, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. 

Printre principalele constatări ale auditului se numără:

Tergiversarea procesului de transmitere a unor bunuri și costuri ale lucrărilor de reparație capitală a mijloacelor fixe, aflate la balanța altor autorități/instituții, a condiționat supraevaluarea informațiilor aferente clădirilor raportate în bilanțul consolidat al MIDR cu 586,6 mil. lei și a instalațiilor de transmisie cu 212,2 mil. lei.

Neînregistrarea în evidența contabilă a imobilelor proprietate de stat gestionate economic de către instituțiile publice la autogestiune a condiționat subevaluarea investițiilor în părți legate și nelegate cu 46,5 mil. lei.

Contrar prevederilor legale în vigoare, drumurile naționale şi suprafețele de teren, proprietate publică a statului, aferente acestora, în valoare totală de 22,9 mld. lei, și, respectiv, 304,9 mil. lei sunt reflectate doar în evidența contabilă a Întreprinderii de stat (ÎS) „Administrația de Stat a Drumurilor”, dar nu și în evidența contabilă a MIDR sau a Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator al ÎS.

Fondurile destinate reparației capitale a drumurilor publice naționale, în valoare de 3,1 mld. lei, au fost raportate ca cheltuieli curente, deși acestea sunt cheltuieli cu caracter capital, care necesită un tratament contabil diferit.

Infrastructura căilor ferate şi terenurile ocupate de aceasta, în valoare de cca 4,1 mld. lei, nu este înregistrată în evidența contabilă a MIDR sau a Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator a ÎS „Calea Ferată din Moldova”, deoarece inventarierea şi delimitarea proprietății publice gestionate de întreprindere nu a fost finalizată.

Alocațiile în sumă de 60 mil. lei, destinate reabilitării unei linii feroviare, au fost investite în valori mobiliare de stat, în loc să fie utilizate conform destinației.

Raportul subliniază, de asemenea, măsurile corective întreprinse de MIDR în timpul auditului, inclusiv cele de actualizare a evidenței contabile pentru anumite bunuri și transferul unor active către beneficiarii corespunzători. Astfel, în baza analizei informațiilor recepționate de Curtea de Conturi, se atestă că MIDR, din totalul celor 10 recomandări înaintate prin HCC nr. 30 din 19.06.2024, două recomandări au fost implementate, două recomandări au fost parțial implementate, iar 6 recomandări nu au fost implementate. Prin urmare, nivelul general de implementare a recomandărilor de către minister este de aproximativ 30%. Alte 4 recomandări au fost înaintate altor instituții: Ministerului Energiei – 1 recomandare, implementată; Agenției Proprietății Publice – 1 recomandare, implementată; Inspectoratului Național pentru Supravegherea Tehnică – 2 recomandări, neimplementate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.