O altă mare stațiune de schi alpin din Franța, care se confruntă cu scăderea cantității de zăpadă, se va închide după ce nu a reușit să găsească fonduri pentru a-și transforma pârtiile în atracții pe tot parcursul anului, relatează CNN.
- În septembrie 2023, La Sambuy, un oraș care administrează o destinație de schi pentru familii în apropiere de Mont Blanc, în Alpii francezi, a decis să își desființeze teleschiurile, deoarece încălzirea globală a redus sezonul de schi la doar câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că nu mai este profitabil să le țină deschise, arată un reportaj CNN.
Stațiunea de schi Alpe du Grand Serre din regiunea Isère din sud-estul Franței nu se va redeschide în acest an, după ce consiliul local a votat pentru oprirea finanțării în ceea ce privește planurile de a pune capăt dependenței de sporturile de iarnă, a declarat președintele consiliului pentru postul de radio France Bleu.
Stațiunea, aflată în apropiere de Alpe d’Huez, mai înaltă ca altitudine, este una dintre numeroasele destinații de schi mai joase din Europa care s-au confruntat cu o criză existențială în ultimii doi ani, deoarece criza climatică, provocată de arderea combustibililor fosili aduce ierni mai calde și mai scurte.
Confruntat cu scăderea constantă a cantităților de zăpadă, orașul a susținut un plan, Alpe de Grande Serre 2050, care viza înlocuirea teleschiurilor și îmbunătățirea stațiunii atât pentru sporturile de vară, cât și pentru cele de iarnă.
„Închiderea stațiunii ar fi cu adevărat dezastruoasă pentru regiune”, a declarat Marie-Noëlle Battistel, membră a Parlamentului pentru regiunea Isère, la postul local de televiziune Télégrenoble vinerea trecută, cu o zi înainte de vot.
„Există aproape 200 de locuri de muncă care depind de [aceasta]. Închiderea unei stații de această importanță trimite un semnal dezastruos la scară națională.”
Sâmbătă, 47 de membri ai consiliului Matheysine, care include stațiunea, au votat pentru întreruperea unui contract cu operatorul de teleschi SATA Group. Doar 12 membri au votat pentru a menține operațiunile în funcțiune, potrivit cifrelor obținute de CNN de la consiliu.
Nicio perspectivă
Președintele Consiliului, Coraline Saurat, a declarat că aproximativ 2,8 milioane de euro au fost investite în transformarea zonei într-o stațiune pe tot parcursul anului începând din 2017. Ea a spus că, cu zăpada de iarnă din ce în ce mai puțin fiabilă, finalizarea ultimilor ani ai proiectului a fost un risc prea mare.
„Impactul angajării pentru încă doi ani a fost considerabil, fără nicio perspectivă pentru viitor”, a spus ea, vorbind sâmbătă la France Bleu.
„Statul nu ne oferă niciun sprijin concret pentru viitorul stațiunii sau pentru o operațiune de tranziție”, a spus Saurat, care a avertizat în ianuarie la France Bleu că stațiunea se confruntă cu o gaură de 7 milioane de euro în bugetul său.
Închiderea stațiunii Alpe du Grand Serre va fi un semn prevestitor pentru numeroase alte stațiuni de schi alpine de mărime medie care, de asemenea, se luptă să facă față scăderii cantităților de zăpadă și se adaugă la o listă tot mai lungă. Duminică, stațiunea Grand Puy din regiunea Alpes-de-Haute-Provence din Franța a fost, de asemenea, închisă definitiv în urma unui referendum.
Anul trecut, orașul La Sambuy, care administrează o destinație de schi pentru familii în apropiere de Mont Blanc, și-a desființat teleschiurile deoarece sezonul sporturilor de iarnă se redusese la doar câteva săptămâni și nu mai era rentabil să le țină deschise.
Carlo Carmagnola, un expert în zăpadă din cadrul Météo France care studiază impactul schimbărilor climatice asupra stațiunilor de schi, a declarat pentru CNN la începutul acestui an că 40% din stațiunile de schi din Alpii francezi se bazează acum pe zăpadă artificială pentru a rămâne deschise. În Italia, procentul este de 90%, iar în Austria, de până la 80%, a spus el.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.