În Republica Moldova ar putea fi interzise evenimentele publice culturale, artistice, sportive, religioase, de divertisment și comerciale prin care se urmărește chemarea la agresiune militară, subminarea securității naționale și integrității teritoriale a Republicii Moldova, propagarea „defăimării țării” etc.
Decizia cu privire la interdicție va fi luată de instanță. Prevederile respective se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și publicat pentru consultări publice până pe 22 aprilie, transmite Newsmaker.
În nota de fundamentare se menționează că proiectului de lege reglementează modalitatea de organizare și desfășurare doar a evenimentelor cu caracter religios, sportiv, cultural-artistic, de divertisment și comercial. Proiectul de lege stipulează responsabilitățile organizatorilor, instituțiilor statului și oamenilor legii în acest proces.
Documentul prevede, între altele, interdicții/restricții privind desfășurarea acestor tipuri de evenimente publice, prin care se urmărește:
- chemarea la acțiuni militare de agresiune, instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată;
- instigarea la discriminare pe motive de prejudecată, în sensul Legii nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității;
- chemarea la subminarea securităţii naţionale sau a integrității teritoriale a Republicii Moldova;
- comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor contra securității publice și a ordinii publice și a altor fapte ilegale care pot pune sau pun în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanei;
- instigarea la comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor, încălcarea normelor morale unanim acceptate în societate, precum și a drepturilor şi libertăților persoanelor;
- propagarea ideilor totalitare, rasiste sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste, defăimarea țării și a națiunii.
Proiectul de lege prevede că, după ce primăria unei localități a fost notificată cu privire la intenția desfășurării unui eveniment public, aceasta informează în decurs de 24 de ore forțele de ordine ale MAI. Ulterior, Inspectoratul General al Carabinierilor va evalua gradul de risc al evenimentului. În cazul în care se constată că există un grad de risc mediu sau ridicat, Inspectoratul General al Carabinierilor va face o ședință cu reprezentanții primăriei și organizatorul evenimentului și, după caz, alte autorități interesate, în vederea elaborării unui plan de securitate în care să fie stabilite măsuri de protecție a participanților.
În cazul în care se dețin probe că, prin evenimentul public care se intenționează a organiza vor fi încălcate interdicțiile de mai sus, primăria inițiază o procedură judiciară, prin care solicită interzicerea desfășurării acestuia. Demararea procedurii judiciare nu suspendă însă dreptul de desfășurare a evenimentului.
Instanța va examina cererea autorității locale și se va pronunța în cel mult 3 zile de la data depunerii.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.