Acasă Politic În plină pandemie, Dodon merge la parada de la Moscova. Cum se...

În plină pandemie, Dodon merge la parada de la Moscova. Cum se face și cine au mai primit invitații

0

Un contingent de 75 de militari din Compania Gărzii de Onoare va merge la Moscova în data de 24 iunie pentru a participa la parada de la Moscova, în Piaţa Roşie, la indicaţiile preşedintelui Igor Dodon. Decizia șefului statului este criticată atât de societatea civilă, cât și de mai mulți politicieni și nu doar din motive morale, ci și din cauza faptului că Rusia este campioană la numărul de infectări cu COVID-19, transmite SafeNews.md cu referire la Disinfo.md.

Informația a fost comunicată pentru Ziarul de Gardă de ofițerul de presă a Ministerului Apărării, Ala Diaconu: „Un contingent al Armatei Naționale o să participe la parada din 24 iunie 2020 de la Moscova. Militarii sunt din Compania Gărzii de Onoare, care reprezintă R. Moldova la diferite parade. Ei au participat la parada din România, Ucraina, Franța, Bulgaria, Lituania”, a declarat Ala Diaconu

Întrebată  despre cum s-a decis ca militarii din Republica Moldova să plece în Rusia, unde zilnic mor zeci de persoane infectate cu COVID-19, iar anterior mai mulți cadeți, militari și comandanți ruși au fost testați pozitiv, Ala Diaconu a precizat că „vor fi luate toate măsurile de precauţie”.

În cadrul emisiunii „Contrapuct” realizată de Radio Sputnik Moldova, Dodon a dat mai multe detalii despre vizita pe are care urmează să o întreprindă în capitală rusă.

„Eu consider că este importantă această vizită la Moscova, mai ales  în contextul Marii Victorii în Marele război penru Apărarea Patriei, suntem într-un an în care celebrăm 75 de ani de la această victorie. Eu am planificat să fie și pe 9 mai, dar au fost transferate aceste evenimente pentru 24 iunie. Am acceptat invitația și voi fi”, a declarat Dodon la Radio Sputnik Moldova.

Dodon a mai precizat că toate costurile pentru deplasarea militarilor care vor participa la paradă, inclusiv cursa avia, sunt acoperite de către partea rusă, un aspect „sugestiv” care confirmă, relația apropiată a lui Dodon cu Kremlinul.

Decizia președintelui de a „onora” invitația lui Putin este cel puțin jignitoare pentru zecile de mii de victime deportate și ucise de Rusia, consideră Anatol Șalaru, președintele Partidului Unității Naționale, fost ministru al Apărării.

„Este o parodie să sărbătorești 9 mai în iunie. Dodon expune soldații armatei naționale la infectarea cu Covid 19, dat fiind faptul ca Rusia este campioană la infectări si ascunde adevărul despre nivelul extinderii coronavirusului. Plecarea lui Dodon la Moscova este incă o confirmare a faptului că este pudelul lui Putin care execută imediat comenzile date de stpân. Dodon jigneste zecile de mii de victime deportate și ucise de Rusia, dar mai ales scuipă pe morții din războiul moldo-rus din 1992.  Prin aceasta dovedește izolarea externă la care este supus de către Occident, arătând că în afară de Putin nimeni nu vrea să aibă de-a face cu el”, a scris Șalaru pe Facebook.

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță îi propune lui Igor Dodon să meargă la Moscova cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a din Transnistria. Reniță a declarat pentru jurnal.md că acest gest este o provocare politică ce compromite Armata Națională.

„Eu i-aș propune tovarășului Dodon să ia 2000 de militari din Transnistria din fosta Armată a 14-a și să-i ducă pe toți acolo. Prezența militarilor noștri la Moscova sfidează bunul simț în sensul în care se știe foarte bine ce s-a întâmplat din punct de vedere istoric, când părinții, frații, bunicii au luptat unii împotriva altora. Doi frați sau vecini, unul era în Armata Română, altul în Armata Sovietică sau unii au fost care până în 1944 au fost în Armata Română și pe urmă în Armata Sovietică. Un președinte absolut iresponsabil care merge la Moscova ca la o petrecere, ca la el acasă, asta e partea dureroasă și tragică a evenimentelor și mai ia și un contingent atât de numeros, 75 de militari. Este incredibil! Dodon este un adevărat trădător de neam și de țară”, punctează Iurie Reniță.

În calitate de Comandat suprem al forțelor armate, președintele Igor Dodon este responsabil inclusiv de sănătatea militarilor care îl însoțesc, a declarat pentru Radio Europa Liberă Vitalie Marinuță, fostul ministru al Apărării.

„În legislația Republicii Moldova, dar și în cutumele nescrise ale militarilor nu este indicat că președintele țării trebuie să meargă la o solemnitate, fie ea paradă, fie altă invitație, însoțit de un contingent de militari. Pentru ca militarii să participe la parada din afara Republicii Moldova este nevoie, în primul rând, de o invitație anume pentru contingentul militar. Este necesară, de asemenea, o aprobare la nivelul Parlamentului și Guvernului, dar nu pur și simplu o indicație a președintelui Republicii Moldova. Tratez această participare a militarilor ca fiind riscantă, în special pentru sănătatea lor”, spune Marinuță.

Analistul politic Ion Tăbîrță crede că decizia președintelui Igor Dodon de a merge la Moscova în timp de pandemie, însoțit de militarii moldoveni, ar fi motivată electoral.

O demonstrație clară pentru electoratul său că el este un aliat fidel și personal al lui Vladimir Putin, care sunt prioritățile externe și geopolitice ale Republicii Moldova atâta timp cât va fi condusă de Igor Dodon. Referințe directe și indirecte în campania electorală la această participare la parada de la Moscova la sigur se va face. Va fi una din cărțile grele de bătaie ale lui Igor Dodon în campania electorală”, a declarat Tăbârță pentru Radio Europa Liberă

Potrivit EADayli, la parada militară care va avea loc pe 24 iunie la Moscova, vor participa circa 14.000 de persoane, printre care și elevi. Totodată, la eveniment au fost invitați reprezentanți din 19 țări, între care Armenia, Azerbaijan, China, Belarus, Egipt, Iran, India, etc.

„Mai avem confirmări din Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Există, de asemenea, confirmarea participării Serbiei, Croației, Abhaziei, Osetiei de Sud”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului Kremlinului.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu l-a invitat și pe omologul său american, Mark Esper, dar nu se știe, deocamdată, dacă Esper a acceptat invitația.

Vladimir Putin a decis că parada militară de pe 9 mai, anulată din cauza pandemiei de coronavirus, să aibă loc pe 24 iunie, pentru a marca 75 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial. Conform datelor oficiale, în Federația Rusă zilnic mor câte 200 de persoane din cauza COVID-19, iar alte 9 000 se infectează cu acest virus.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.