La începutul lunii iulie a anului curent, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului așteptau să fie examinate 1 020 de cereri împotriva Republicii Moldova. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, susține că dintre acestea, 980 erau cereri cu mari șanse de succes.
Într-un interviu pentru IPN, Vladislav Gribincea a menționat că cifra este una mare, în condițiile în care, timp de 23 de ani, Republica Moldova a fost condamnată de CEDO în 618 de constatări de violări ale drepturilor omului.
O analiză a CRJM denotă că în 2019, Republica Moldova s-a aflat pe locul cinci în topul țărilor împotriva cărora CEDO a pronunțat cele mai multe hotărâri.
Începând cu anul 1997 și până pe 1 iulie 2020, au fost constatate 618 violări. Dintre acestea, 200 de violări (32%) țin de încălcarea dreptului la un proces echitabil, la judecare în mod echitabil. Interzicerea torturii a făcut obiectul a 149 de violări (24%). dreptul la libertate și siguranță, adică dreptul de a fi liber – 92 de violări (15%), dreptul la respectul vieții private – 30 de violări (5%), dreptul la libera exprimare – 19 cazuri (3%).
„Aș spune că din cele peste 200 de violări ale Convenției Europene pe dreptul la un proces echitabil, 2/3 nu se datorează neexecutării hotărârilor judecătorești, ci se datorează comportamentului judecătorilor. Și iată aceste două treimi tipurile de violări sunt foarte diferite. Din cele 140 de violări rămase vizează invalidarea hotărârilor judecătorești irevocabile. Adică judecătorii spune până la Curtea Suprema de Justiție sau Curtea de Apel că „da, cauza trebuie soluționată în felul dat”, iar peste o perioadă se răzgândesc. Așa ceva este inacceptabil. Dacă judecătorul a dat o hotărâre și a devenit definitivă, ea trebuie executată și poate fi remediată doar în cazul unor carențe foarte grave. Ei, judecătorii, foarte lejer acceptau inversarea soluției proprii. Curtea Europeană ne-a condamnat la acest capitol în peste 60 de cazuri. Este foarte mult – 10% din toate condamnările, ceea ce este foarte multe”, menționează Vladislav Gribincea.
Potrivit lui, cel mai des, se pare că, judecătorii își revăd propria poziție în baza argumentelor care erau în dosar – adică până la o anumită dată spuneau că „nu, argumentele trebuie tratate în felul ăsta, iar de la o anumită dată își inversează propria soluție, pe baza acelorași argumente care sunt deja în dosar.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.