Acasă Justiţie Se subordonează nu doar legii? În cazul lui Viorel Morari, Procurorul General...

Se subordonează nu doar legii? În cazul lui Viorel Morari, Procurorul General se autosesizează, iar în cazul lui Dodon, procuratura spune că ”nu o poate face legal„

0

Cu referire la imaginile video prezentate astăzi de deputatul Iurie Reniță, Procuratura Generală (PG) vine cu unele explicații, transmite SafeNews.md.

Procuratura Generală afirmă că, dacă denunțătorii unor infracțiuni își doresc cu adevărat consecințe de ordin juridic de la acțiunile lor și nu o fac doar pentru PR sau în favoarea unor grupuri de interese, „trebuie să o facă în conformitate cu Codul de procedură penală, adresându-se către organul de urmărire penală competent, conformând actul de sesizare după formă și conținut cerințelor legii, fapt ce trebuie să fie cunoscut de către toți, în special, de către un membru al legislativului”.

„Conform art.262 alin.(5) Cod de procedură penală, examinarea sesizărilor în privința Președintelui Republicii Moldova și examinarea infracțiunilor de către acesta se face de către Procurorul General sau de către un procuror desemnat de el.

La momentul de față, informăm că deputatul Iurie Reniță nu a adresat vreun denunț, iar doar în baza imaginilor prezentate de către acesta, Procuratura nu poate legal să se autosesizeze pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări”, spune Procuratura.

Reieșind din interesul pe care-l prezintă acest caz, Procuratura solicită deputatului Iurie Reniță, să înainteze un denunț oficial, conformat cerințelor legale și să contribuie la investigarea acestuia.

se arată în comunicatul de presă, remis de procuratura generală.

Totuși, conform art.262 alin.(2) pct.4) din Codul procedură penală Organul de urmărire penală poate fi sesizat despre săvîrşirea sau pregătirea pentru săvîrşirea unei infracţiuni prevăzute de Codul penal prin depistarea nemijlocit de către organul de urmărire penală sau procuror a bănuielii rezonabile cu privire la săvîrşirea unei infracţiuni.

Alin.(3) al aceluiași articol prevede, că în cazul depistării infracţiunii nemijlocit de către lucrătorul organului de urmărire penală, acesta întocmeşte un raport în care expune circumstanţele depistate şi dispune înregistrarea infracţiunii.

Ulterior, conform art.265 alin.(3) din Codul procedură penală, dacă a depistat o infracţiune ori a constatat o bănuială rezonabilă cu privire la o infracţiune comisă, procurorul întocmeşte un proces-verbal în care consemnează cele constatate şi concomitent dispune înregistrarea imediată a autosesizării pentru a începe urmărirea penală.

Amintim că în prima jumătate a zilei de asăzi, deputatul Iurie Renița a prezentat o înregistrare video, unde președintelui Igor Dodon i-a fost propus un pachet unde ar fi bani de la Vlad Plahotniuc, fostul lider PD. În imaginile video prezentate Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

SafeNews.md amintește că în cazul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, Procurorul General a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că a inițiat procesul penal în baza publicațiilor anonime denumite de Stoianoglo drept „investigații jurnalistice”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.