Acasă Social În căutare de parcări, Direcția mobilitate urbană propune evaluarea curților din capitală

În căutare de parcări, Direcția mobilitate urbană propune evaluarea curților din capitală

0

500 de unități de transport stau abandonate în curțile din Chișinău, dar reprezentanții Direcției generale mobilitate urbană (DGMU) estimează în realitate un număr cu mult mai mare. Situația devine tensionată din cauza celor care dețin câteva automobile și le parchează în curte, stârnind nemulțumirea vecinilor. Pentru a identifica soluții privind amenajarea parcărilor și parcajelor, inclusiv celor de reședință, Direcția generală mobilitate urbană propune o evaluare a curților și inventarierea unităților de transport.

Șeful Direcției parcări în cadrul DGMU, Sergiu Popovici, a menționat pentru IPN că este o mare problemă cu parcările și parcajele de reședință, iar pentru a asigura organizarea acestora sunt necesare mai multe instrumente, cum ar fi monitorizarea, plata, intervențiile la nivel contravențional și administrativ.

Sergiu Popovici a declarat că în prezent sunt analizate regulamentele și procedurile tehnice în dezvoltarea acestui segment în alte țări, în special în România, și se planifică introducerea modificărilor în Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău, pentru a reglementa parcările de reședință.

Șeful Direcției parcări a explicat că pentru formarea parcajelor de reședință necesită o analiză fundamentală a numărului de unități de transport care sunt parcate în curte. Popovici a menționat că sunt locuitori care dețin mai mult de un automobil și le parchează toate într-o curte și nimeni nu le poate interzice, deoarece este un teren public și nu este reglementat.

„Eu, locuitor al sectorului Râșcani, în curte din sectorul Botanica, am aceleași drepturi ca și locuitorul acestei curți să plaseze acolo mașina, dacă locul este amenajat. Noi avem petiții și declarații când unele persoane își organizează locuri pretins personalizate cu intervențiile pe spații verzi, cu încălcarea gravă a legislației”, a exemplificat șeful Direcției parcări.

Sergiu Popovici a mai spus că sunt declarații despre faptul că parcarea „a fost procurată” în comun cu apartamentul. „Când vom interveni și vom valorifica toate terenurile și spațiile în curțile blocurilor și vom ajunge la aceste blocuri, vom stârni unele analize din partea și organelor competente atunci când fraudulos a fost indusă în eroare o persoană, i s-a vândut un bun care nu îi aparține categoric, terenul respectiv este al municipiului”, a precizat șeful Direcției parcări.

„Noi vom încerca să analizăm curțile, să înlăturăm ce e ilegal și să asigurăm totalitatea utilizatorilor cu locuri de parcare”, a asigurat Sergiu Popovici.

Noul regulament va include soluții pentru unitățile de transport abandonate. Adjunctul Direcției generale mobilitate urbană, Vladislav Pistol, a menționat că legislația nu permite APL-urilor evacuarea automobilelor abandonate. În plus, conform Codului Civil, pentru a declara un automobil abandonat, e necesar acordul expres al proprietarului, a explicat Vladislav Pistol.

În prezent, în municipiul Chișinău sunt circa 52 de mii de locuri de parcare. Cele mai multe sunt amenajate în sectorul Râșcani – 13 777 de locuri, în sectorul Ciocana – 11 227 și în sectorul Centru – 10 558 de locuri.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.