Acasă Extern Imagini din satelit de înaltă rezoluție dezvăluie în detaliu baze militare și...

Imagini din satelit de înaltă rezoluție dezvăluie în detaliu baze militare și nucleare din Israel

0

Imagini din satelit de înaltă rezoluție ale Centrului nuclear israelian Dimona, ale bazelor militare secrete ale armatei israeliene (IDF) și ale operațiunilor din Gaza sunt acum disponibile publicului pe platformele de cartografiere precum Google Maps. În ciuda riscurilor de securitate, Ministerul israelian al Apărării păstrează tăcerea, scrie ynetnews.com.

Fotografiile aeriene ale Centrului de cercetare nucleară Dimona, bazele militare clasificate și imaginile din Gaza care arată unitățile de manevră ale IDF sunt acum accesibile publicului prin intermediul serviciilor de hărți Google și Apple. Postările recente pe X și pe alte platforme arată că rezoluția acestor imagini este relativ ridicată în comparație cu ceea ce era disponibil anterior, ajungând la 0,4 metri.

Disponibilitatea unor astfel de imagini prin satelit de înaltă rezoluție pe platformele majore de cartografiere le transformă într-o resursă semnificativă de informații cu sursă deschisă pentru entități ostile, cercetători sau chiar persoane curioase. Această evoluție provine din schimbări ale capacităților și reglementărilor globale în materie de imagistică prin satelit.

În 1997, SUA au adoptat amendamentul Kyl-Bingaman, care restricționa colectarea și distribuirea de imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale Israelului și ale teritoriilor aflate sub controlul acestuia, cu excepția cazului în care erau aprobate de o autoritate federală. La acea vreme, majoritatea imaginilor prin satelit comerciale proveneau de la companii americane, iar legea a fost rezultatul direct al eforturilor diplomatice israeliene în Congres.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat dramatic. Până în 2017, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a stabilit că imaginile prin satelit din afara SUA au depășit rezoluția sateliților americani. Acest lucru a permis serviciilor de cartografiere și navigație să acceseze imagini de înaltă calitate ale Israelului din surse non-americane.

În 2018, un studiu realizat de arheologii Andrea Zerbini și Michael Fradley de la Universitatea Oxford a demonstrat că imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale Israelului, depășind 2 metri, au fost disponibile de ani de zile de la companii precum Airbus și Kompsat din Coreea de Sud, care au oferit imagini cu o rezoluție de 0,4 metri. Ca urmare, în 2021, guvernul SUA a aprobat vânzarea și publicarea de imagini cu rezoluții de până la 0,4 metri pe platformele cartografice.

Timp de peste trei ani, obținerea de imagini de înaltă calitate ale obiectivelor clasificate din Israel a fost relativ ușoară, inclusiv Centrul de cercetare nucleară Dimona și bazele strategice care nu sunt ascunse în subteran. Unele imagini prin satelit au surprins chiar activitatea avioanelor israeliene, cum ar fi F-15, deasupra Gazei și Libanului, precum și manevre ale unităților terestre.

Această situație pare a fi incontrolabilă. Guvernul israelian are o influență redusă asupra publicării acestor imagini de către entități comerciale americane, atât timp cât acestea respectă amendamentul Kyl-Bingaman. Spre deosebire de 1997, numeroase servicii globale online oferă acum imagini din satelit în scopuri care variază de la navigație și cartografiere la utilizări comerciale precum minerit, agricultură, planificare urbană și cercetare. Absurditatea situației a fost evidențiată în 2021, când surse străine au raportat construcții semnificative la Centrul de cercetare nucleară Dimona – un eveniment care ar fi fost de neconceput în trecut.

Întrebarea este acum cum abordează statul această situație. Pe baza refuzului Ministerului Apărării și al purtătorului de cuvânt al IDF de a comenta, se pare că abordarea aleasă este de a ignora problema – o strategie care s-a dovedit ineficientă în ultimii ani atunci când a fost vorba de provocări de securitate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.