Cetățenii Republicii Moldova se află într-un moment de răscruce, asemănător celor prin care am trecut în anii 1859, la Unirea Principatelor Române, 1918, la Marea Unire, sau 1940, la raptul Basarabiei. Acum, trebuie să decidem în care lume ne ducem, în cea a războiului și terorii provocate de Rusia, sau alături de România în UE, spațiul libertății, bunăstării și securității. Declarația a fost făcută de rectorul USM, istoricul Igor Șarov, în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”.
„Noi astăzi ne aflăm într-un moment de răscruce. Trebuie să spunem foarte clar că parcursul european al Republicii Moldova este unul inevitabil și România este principalul partener. Avem azi de ales între două lumi, dintre care una aduce război și teroare.
Cu excepția gazului pseudo-ieftin, care ajungea în Republica Moldova, ați văzut dumneavoastră investiții ale Federației Ruse în Republica Moldova? Nu! Și cea de-a doua lume este o lume a libertății, care aduce investiții, tradiții și libertate.
Parcursul european al Republicii Moldova alături de România în calitate de partener principal și țară cu care avem unitate de istorie și limbă și care face investiții enorme în Republica Moldova, după mine, trebuie să fie esențial”, a declarat rectorul USM, scrie deschide.md.
Potrivit lui, din această cauză, pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova trebuie să iasă la urne și să spună clar și răspicat că vor în Uniunea Europeană.
Igor Șarov a subliniat că Republica Moldova, în cei 33 de ani de independență, a suferit de pe urma inconsecvenței politicienilor. Din această cauză, acest punct de turnură în care ne aflăm ne-a prins dezbinați și în fața unui risc enorm. Pentru a evita o întoarcere sub influența Rusiei.
Vorbind despre Ziua Independenței, rectorul USM a declarat că, în 1991, proclamarea independenței Republicii Moldova era văzută de majoritatea celor peste 700 de mii de participanți ai Marii Adunări Naționale ca pe un prim pas în unirea ulterioară cu România.
„Toate iluziile noastre au fost ulterior spulberate, altfel am fi fost demult în marea familie europeană alături de România… Dar pe parcursul ultimilor ani putem observa că avem o deschidere totală din partea UE și SUA. Și aici cred că ar trebui să spunem cu voce tare că avem toată susținerea României în primul rând.
Trebuie să înțelegem că unirea se produce sub ochii noștri prin investițiile pe care le face România în toate sferele, precum sfera educației, economică, bancară, a conexiunilor rețelelor de gaz și electrice, a conexiunilor de infrastructură. Unitatea astăzi pentru noi este esențială. Și aceste lucruri trebuie să fie reflectate și la nivelul politicilor identitare”, a conchis rectorul USM.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.