Acasă Anticipate 2021 Igor Munteanu, despre decizia CSJ privind secțiile de votare din stânga Nistrului:...

Igor Munteanu, despre decizia CSJ privind secțiile de votare din stânga Nistrului: ”Este o decizie regretabilă și periculoasă”

0

Este o decizie regretabilă și periculoasă a CSJ, care indică asupra unor grave probleme de obiectivitate și judecată imparțială. De această părere este membrul PPDA Igor Munteanu, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat azi Decizia Curții de Apel Chișinău, lăsând în vigoare decizia CEC (nr. 4965 din 5 iunie 2021) de a deschide 41 secții de vot pentru alegătorii transnistreni contra deciziei anterioare a Curții de Apel de a avea numai 12.

Este o decizie regretabilă și periculoasă a CSJ, care indică asupra unor grave probleme de obiectivitate și judecată imparțială. Decizia ridică întrebări serioase asupra integrității pe care ne o poate asigura actualul proces electoral, cu asemenea CEC și cu asemenea riscuri de securitate, alimentând pericolul de corupție și abuzuri, puse în serviciul unor grupuri politice. Decizia nesocotește pericolul transportării organizate a alegătorilor în ziua votării, ignorând existența unor practici anterioare de corupere activă în rezultatul unor cârdășii probate dintre unii actori din RM și gruparea Sherriff, menționează Igor Munteanu. 

Munteanu relatează câteva detalii:


 1. Platforma DA a contestat decizia CEC de a deschide 44 secții de vot, deopotrivă cu pretenția CEC de a avea ”totala discreție și oportunitatea de a decide independent” asupra numărului secțiilor de votare, notând în referința sa adresată CSJ că CEC are ”doar obligația de a asigura legalitatea procesului electoral”, prin urmare și oprirea abuzului de drept, prevenirea unei aplicări defecutoase a Codului Electoral în dauna Constituției este tot obligația CEC. Se pare că CSJ a decis în felul său, la fel și CEC.
 2. Notez că Decizia CSJ a fost luată de un complet de judecată format din: Tamara Chișcă-Doneva, Maria Ghervan, Nicolae Craiu, Nina Vascan, Victor Burduh, ceea ce trezește semne mari de îndoială asupra temeiniciei și justei judecăți, bazate pe lege, și nu pe tocmeli făcute în spatele cortinei. Notă: RM a achitat 4,6 mln euro despăgubiri în dosarul Gemenii, judecat de Tamara Chișnă Doneva, care a figurat în alte 9 dosare judecate de CEDO. La rândul său, Victor Burdu a decis în 2018 invalidarea mandatului obținut de Andrei Nastase la conducerea Primăriei Municipiului Chișinău. și alte persoane din complet au figurat în diverse investigații de presă. 
3. Numărul excesiv de secții de vot pentru alegătorii transnistreni este promovat cu fanatism de un singur grup ”Blocul PCRM/PSRM și clonele sale. Anterior, Platforma DA a reușit să anuleze decizia CEC de a deschide secții de vot chiar în zona de securitate (Bender și Corjova), însă acum, CSJ a ținut parte CEC, deși există suspiciuni rezonabile că ne putem confrunta cu punerea în mișcare a unor largi mecanisme de finanțare ilicită a alegătorilor, aducerea organizată a unor ”mase” de alegători transnistreni sub directa răspundere a grupului infracțional Sheriff și a unor cercuri KGB.
Notez că și serviciile de securitate ale RM (SIS) au avertizat recent asupra unor riscuri de securitate de a corupe procesul electoral, nesocotite de judecătorii CSJ, luate în zeflemea de psrm/pcrm. „Mâine vom avea o zi fierbinte. Și din punct de vedere climateric, dar și sub aspectul integrității procesului electoral, pus în mare pericol chiar de această decizie hazardată a CSJ, care lasă în vigoare decizia CEC de a menține 41 secții de vot pentru alegătorii transnistreni, doar nominal cetățeni ai RM, de facto, deconectați total de procesul politic, economic și administrativ al RM nu prin voința lor, sa a guvernului de la Chișinău, ci prin existența unui regim separatist, ceea ce face din bieții oameni însărăciți și zombați o ”banală masă de manevră politică” pentru câteva grupuri pro-moscovite de la Chișinău, însetate de revanșă”, punctează Igor Munteanu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.