Acasă Politic Igor Grosu: Mulți percep aceste alegeri ca pe o trambulină pentru 2025

Igor Grosu: Mulți percep aceste alegeri ca pe o trambulină pentru 2025

0

Multitudinea de potențiali candidați la șefia țării se explică prin faptul că unii politicieni percep alegerile din 20 octombrie ca pe o trambulină către parlamentarele din 2025. O spune președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu. Potrivit liderului PAS, multitudinea de potențiali candidați se explică și prin faptul că legislația electorală a devenit mai permisivă, iar procesul de colectare a semnăturilor a fost simplificat, notează IPN.

Președintele PAS spune că multitudinea de potențiali candidați la funcția de președinte era previzibilă în condițiile în care au fost simplificate regulile de înregistrare în cursă. Mai mult, Igor Grosu spune că scrutinul prezidențial din acest an este un bun prilej pentru mulți politicieni să se pregătească de parlamentarele din 2025.

„Noul Cod Electoral a relaxat mult condițiile de intrare în cursă. Dacă ne referim la procedura de colectare a semnăturilor, eu îmi amintesc că la exercițiul precedent totul era mult mai pedant. Acum procedura e simplificată, pentru candidații independenți s-au simplificat lucrurile. Totul e mult mai relaxat, mai pro-candidat, mai democratic. Asta i-a motivat pe unii care vor să-și încerce viitorul politic. Al doilea aspect este că mulți percep aceste alegeri ca pe o trambulină pentru 2025. Mulți își înțeleg șansele, dar vor să-și testeze mușchii, să iasă în public ca să vadă pe ce electorat pot miza”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Președintele PAS spune că la 20 octombrie, pe buletinul de vot, s-ar putea regăsi mai mulți reprezentanți ai Federației Ruse, întrucât Moscova nu mai mizează pe un singur candidat, ci a lansat în cursă mai multe voci pro-Kremlin pentru a le testa potențialul.

„Al treilea aspect vizează partea geopolitică, a fratelui mai mare de la Kremlin care a aruncat mai mulți pioni în campanie. Moscova înțelege că nu are un favorit, dar i-a lansat pe mai mulți ca să-i testeze și să vadă care este potențialul lor. Cinismul lor depășește imaginația noastră. Le-o fi zis la toți să meargă în cursă ca să vadă cât de bravi sunt. Noi urmărim atent comportamentul tuturor. Noi ne vom concentra pe campania noastră și pe obiectivul nostru, mergem în localități, le explicăm oamenilor importanța și a alegerilor și a referendumului”, a spus președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

De la începutul perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova, CEC a înregistrat 13 grupuri de inițiativă. De asemenea, CEC a aprobat înregistrarea lui Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova desemnat de PSRM. Alexandr Stoianoglo este primul candidat înregistrat în cursa electorală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.