Sezonul de iarnă 2020-2021 în Republica Moldova a fost predominant cald și cu precipitații, informează Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Minima absolută a temperaturii aerului a constituit -21ºС (ianuarie, SM Bălți), ceea ce se semnalează în medie o dată în 3 ani, transmite SafeNews.md cu referire la jurnal.md.
Maxima absolută a atins +20ºС (februarie, SM Codrii, Bălțata, Chișinău, Comrat, Ceadâr-Lunga), ceea ce în această lună se semnalează în medie o dată în 15-20 ani.
Vreme foarte caldă s-a menținut în majoritatea zilelor a lunii decembrie, când temperatura medie lunară a aerului cu 2,5-4,0°C a depășit norma, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.
Anomal de caldă s-a semnalat și în prima decadă a lunii ianuarie, când temperatura medie decadică a aerului a a fost cu 6,0-7,5ºС mai ridicată față de normă și se semnalează în medie o dată în 10-20 ani.
În decada a treia a lunii februarie temperatura medie a aerului a depășit norma cu 4,0-6,5ºС și se semnalează în medie o dată în 5-8 ani.
Cantitatea de precipitaţii pe parcursul sezonului pe 90% din teritoriu a constituit 80-125 mm (80-145% din normă), izolat (SM Camenca, Ștefan-Vodă) – 160-175 mm (160-185% din normă).
Condiții meteorologice complicate s-au observat pe 8-9 februarie: precipitații sub formă de lapoviță și zăpadă, depuneri de chiciură şi polei, pe drumuri gheţuș.
Pe 8 februarie la SM Chișinău s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de depuneri de polei cu diametrul de 23 mm.
Stratul de zăpadă s-a stabilit pe teritoriu de la 28 ianuarie și aproape pretutindeni (cu excepțiaunor raioane din sudul țării) s-a menținut până la mijlocul lunii februarie.
Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a atins 23 cm (ianuarie, SM Ștefan-Vodă). Spre sfârșitul lunii stratul dezăpadă pretutindeni s-a topit.
Potrivit experților, condiţiile meteorologice pentru iernarea culturilor de toamnă, pomilor fructiferi şi viţei de vie în perioada de iarnă 2020-2021 au fost satisfăcătoare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.