Acasă Extern Hamas cere proteste în Cisiordania pentru a intensifica conflictul

Hamas cere proteste în Cisiordania pentru a intensifica conflictul

0

Hamas a cerut locuitorilor din Cisiordania să manifesteze vineri pentru a „escalada conflictul” cu Israelul.

Armata israeliană a susţinut că l-a ucis pe unul dintre liderii Hamas într-un bombardament împotriva unei tabere de refugiaţi, atac soldat cu cel puţin 18 morţi, scrie stirileprotv.ro.

„Facem apel la locuitorii din Cisiordania să iasă în stradă în toate provinciile cu manifestări masive de furie, să lucreze pentru a escalada conflictul şi pentru a înfrunta ocupaţia”, a declarat aripa militară a Hamas, Al Qassam.

Hamas a subliniat necesitatea unei mobilizări vineri, în timp ce a numit atacul de joi asupra taberei de refugiaţi Tulkarem „o escaladare periculoasă”.

Potrivit armatei israeliene, în bombardament a fost ucis liderul Hamas din Tulkarem, identificat drept Zahi Yaser Abdel Razaq Awfi, un lider care plănuia să desfăşoare o „operaţiune teroristă” în interiorul Israelului în mod „iminent”, precum şi „alţi membri proeminenţi” ai grupului.

„Ca parte a unei operaţiuni comune a forţelor armate şi a Shin Bet (agenţia de securitate internă), forţele aeriene israeliene au efectuat o lovitură asupra Tulkarem”, se arată într-un scurt comunicat de presă.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a raportat că cel puţin 18 persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite într-un atac aerian israelian asupra taberei de refugiaţi joi, în timp ce agenţia de presă palestiniană Wafa a declarat că atacul a lovit o cafenea.

„18 martiri în urma bombardării taberei Tulkarem de către ocupaţie”, a scris Ministerul palestinian al Sănătăţii pe contul său Telegram, revizuind în sus un bilanţ anterior de 16 morţi.

Contactat telefonic, un oficial al taberei, Faysal Salama, a declarat că atacul a fost efectuat de un avion de vânătoare F-16.

Tulkarem este una dintre localităţile şi taberele de refugiaţi palestinieni vizate la sfârşitul lunii august de o ofensivă pe scară largă a armatei israeliene împotriva grupărilor armate care luptă împotriva Israelului în nordul Cisiordaniei. De la începutul războiului pe 7 octombrie în Fâşia Gaza între armata israeliană şi Hamas, în Cisiordania s-au intensificat violenţe între palestinieni, pe de o parte, şi armata şi coloniştii israelieni, pe de altă parte. Peste 700 de palestinieni au fost ucişi de soldaţi sau colonişti israelieni, potrivit datelor Ministerului palestinian al Sănătăţii, şi cel puţin 24 de israelieni, inclusiv soldaţi, au murit în atacuri palestiniene sau în operaţiuni militare, potrivit datelor oficiale israeliene.

Israelul ocupă Cisiordania din 1967.

În paralel, armata israeliană a continuat să bombardeze în ultimele 24 de ore ţinte ale miliţiei şiite Hezbollah din Beirut, inclusiv centrul său istoric pentru a doua oară într-un an de ciocniri. Aceste atacuri au provocat cel puţin nouă morţi, deşi autorităţile libaneze nu exclud mai multe victime, în timp ce confruntările continuă la graniţă.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat, la rândul său, că a ucis 17 soldaţi israelieni în cursul zilei de joi, marcată de noi ciocniri la graniţă şi dificultăţi pentru avansarea trupelor israeliene în sudul Libanului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.