Guvernul Republicii Moldova a avizat negativ un proiect de lege inițiat de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care propunea interzicerea votării cu pașapoarte expirate.
Inițiatorii argumentează că această modificare ar asigura alegeri „mai corecte”, prevenind o presupusă „influență disproporționată” a diasporei asupra rezultatelor. Guvernul, însă, a clasificat propunerea drept „periculoasă”, susținând că aceasta încalcă drepturile cetățenilor moldoveni din străinătate.
Deputații BCS susțin că permiterea votului cu pașapoarte expirate, în special în secțiile din diaspora, ar putea distorsiona rezultatele electorale. Ei propun ca cetățenii să fie obligați să prezinte doar documente valide pentru a vota, afirmând că această măsură ar face procesul electoral „mai controlabil”.
Utilizarea pașapoartelor expirate ar putea afecta echilibrul electoral, având în vedere că diaspora are o influență tot mai mare asupra scrutinelor.
Secretarul de stat Artur Mija, prezentând avizul negativ al Guvernului, a denunțat inițiativa ca fiind „periculoasă” și motivată politic.
„Aceștia propun interzicerea votului cu pașapoarte expirate sub pretextul prevenirii unei influențe disproporționate. De fapt, vor să limiteze dreptul la vot al cetățenilor din diaspora pentru simplul motiv că aceștia nu votează cu BCS”, a declarat Mija.
Guvernul subliniază că propunerea contravine articolului 16 din Constituție, care garantează egalitatea tuturor cetățenilor. „Orice discriminare în exercitarea dreptului la vot, fără justificare obiectivă, este neconstituțională”, precizează avizul Direcției juridice a Parlamentului.
Pe fondul unei emigrații masive, votul diasporei a devenit decisiv în ultimii ani, influențând rezultatele alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Proiectul BCS rămâne fără sprijin executiv, dar discuțiile privind reglementările electorale vor continua, mai ales în contextul alegerilor parlamentre din 28 septembrie 2025.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.