Proiectele de acte normative ce presupun cheltuirea banilor publici vor fi restituite fără a fi examinate și fără aviz de la Ministerul Finanțelor, dacă nu vor avea o analiză a impactului de reglementare. Acestea și alte prevederi sunt parte a unei inițiative de raționalizare a cheltuielilor bugetare și de modificare Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.
„Această normă va contribui la disciplinarea autorilor proiectelor de acte normative în prezentarea informațiilor calitative și veridice privind impactul financiar asupra bugetelor, precum și înaintarea avizului obiectiv necesar pentru luarea deciziei, evitându-se riscul aprobării/adoptării actului normativ fără acoperire financiară”, susține Ministerul Finanțelor într-un proiect de lege, scrie mold-street.com.
Totodată, se propune de precizat că proiectele de acte normative ale autorităților administrației publice locale nu sunt supuse avizării obligatorii de către Ministerul Finanțelor.
Documentul prevede și activități de raționalizare a cheltuielilor bugetare, care în temeiul Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030, urmează să fie instituționalizate și integrate în procesul bugetar anual.
Astfel se propune atribuirea Guvernului dreptul de a autoriza redistribuirea între proiecte de investiții capitale publice în cadrul unei autorități publice centrale (APC) a alocațiilor aprobate prin legea anuală a bugetului de stat.
„Urmare analizei nivelului de absorbție a alocațiilor pe fiecare proiect implementat în cadrul APC, Guvernul va întreprinde prompt măsuri pentru prevenirea consecințelor nevalorificării acestor mijloace”, susțin autorii.
Suplimentar, Ministerul Finanțelor va fi investit cu dreptul de a autoriza redistribuirile de alocații altele decât cele stabilite prin legea amendată, reieșind din unele necesități de asigurare a măsurilor prevăzute în actele normative, specifice anului bugetar.
Concomitent, se propune limitarea perioadei pe parcursul căreia este posibil să se efectueze redistribuiri de resurse bugetare – începând cu 1 aprilie și până la 30 noiembrie a anului bugetar, precum și interzicerea examinării propunerilor respective prezentate după 15 noiembrie a anului bugetar.
„Implementarea normelor propuse…. va contribui la responsabilizarea autorităților/instituțiilor bugetare în procesul de elaborare a propunerilor de buget și are drept scop diminuarea variațiilor cheltuielilor bugetare executate față de alocațiile aprobate. Variația respectivă constituie un indicator de monitorizare a calității planificării bugetare în cadrul evaluărilor procesului bugetar conform metodologiei PEFA, iar diminuarea acesteia reprezintă un rezultat prevăzut în Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030”, afirmă Ministerul Finanțelor.
Potrivit instituției obiectivul acestor măsuri „este de a spori eficiența, performanța și transparența finanțelor publice și de a contribui la realizarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pentru anii 2023-2030”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.