Acasă Politic Guvernul Chicu vrea să crească prețul la benzină și motorină

Guvernul Chicu vrea să crească prețul la benzină și motorină

0

Premierul Ion Chicu a anunțat luni că Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor şi urmează să-l consulte cu mediul de afaceri. Reducerea cotei TVA pentru agricultori, eliminarea impozitării duble a dividendelor şi includerea taxei pentru drumuri în prețul accizei la carburanţi sunt doar câteva propuneri care „vin să sprijine suplimentar sectorul economic”, a declarat Chicu. Unii experți atrag atenţia însă că unele propuneri ar fi croite în avantajul anumitor grupuri de interese și pot aprofunda inechitatea fiscală, iar discuțiile despre politica bugetar-fiscală sunt inițiate în pragul campaniei electorale pentru a distrage atenția publică de la alte subiecte controversate.

Proiectul politicii bugetar-fiscale propus pentru consultări nu este publicat deocamdată. Premierul Ion Chicu a vorbit sumar despre el, menționând trei noutăți ale documentului, care, potrivit premierului, ar urma să aducă mai multă echitate fiscală.

Cotele TVA achitate de agricultori ar urma să fie echilibrate prin egalarea cotei pentru fertilizanți, îngrășăminte şi alte materiale cu cea pentru producția agricolă care constituie 12 la sută. Alte două propuneri, care sunt dur criticate de unii experţi, presupun eliminarea impozitării duble a dividendelor şi includerea taxei pentru drumuri în acciza pentru carburanţi.

„Mai sunt şi alte elemente care vin să acorde suport sau susţinere suplimentară domeniului economic. Acum au fost lansate consultările cu mediu de afaceri. suntem gata să examinăm şi alte propuneri”, a concluzionat şeful executivului.

Expertul economic de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, fost ministru de finanțe, întrevede îndărătul bunelor intenţii declarate „elemente de lobby din partea anumitor grupuri de interese și porniri de aprofundare a inechității fiscale în favoarea celor cu venituri mari și cu împovărarea celor cu venituri mai mici”.

Veaceslav Negruţă precizează că va publica în zilele următoare o analiză mai amplă despre politica fiscală propusă pentru anul viitor care, potrivit expertului, conţine mai multe elemente grave, inclusiv cele anunţate de premierul Ion Chicu, între care eliminarea impozitării duble a dividendelor:

„De fapt se scoate de sub impozitare veniturile persoanelor fizice care primesc dividende şi nu salariu, ceea ce este incorect din punctul meu de vedere. În 2012 noi am introdus impozitarea dividendelor şi atunci o bună parte din aşa numiţii proprietari care nu plăteau nici un impozit ca persoană fizică au început să plătească. Da, era puţin, 6%, dar iniţial ideea a fost să fie 12%, ca şi la toţi ceilalţi care plătesc din salariu, să fie echitate fiscală, dar la nivel politic s-a acceptat 6%. Cu propunerea lui Ion Chicu acum nici aceste 6% nu vor fi plătite. Şi atunci o să plătească doar salariaţii, nu şi patronii care stau în umbră şi obţin venituri sub formă de dividende, iar ei sunt mulţi.”

Cât despre anularea taxei pentru drumuri şi includerea ei în acciza pentru carburanţi, Veaceslav Negruţă spune că e o măsură complexă, dar nepregătită până la capăt:

Taxa pentru folosirea drumurilor este achitată de toţi care au mijloace de transport şi folosesc drumurile. În cazul în care ea este eliminată, iar valoarea ei este încorporată în acciză, se întâmplă că sunt mulţi care au mijloace, de exemplu maşini agricole, tractoare, care nu folosesc drumul, dar cumpărând motorina sau benzina ai vor plăti partea pentru folosirea drumurilor incorporată în acciză ceea ce este incorect.

Înţeleg că ei ar putea face nişte şmecherii şi vor zice că acciza va fi diferită pentru cei care sunt în agricultură şi pentru cei care nu sunt. Iar atunci se încep schemele când achiziţiile de carburanţi se vor face prin sectorul agricol, dar o să ajungă, de exemplu la transportatori, la alt preţ.”

Veaceslav Negruţă spune că nu este clar cum vor fi impozitate pentru folosirea drumurilor automobilele electrice care nu folosesc carburanți. Potrivit expertului, măsura este inechitabilă şi în raport cu cei care nu-şi pot permite maşini econome care au un consum mai mic de carburanţi. Fostul ministru de finanţe mai observă că discuțiile despre politica bugetar-fiscală sunt lansate în plină campanie electorală.

După ce va fi consultat public, proiectul politicii fiscale ar urma să fie aprobat de Guvern, iar ulterior adoptat în Parlament.

sursa

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.