Acasă Politic Guvernul a aprobat prevederile legii anulate anterior de CCM. Documentul conține și...

Guvernul a aprobat prevederile legii anulate anterior de CCM. Documentul conține și măsuri de susținere pentru agenții economici

0

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege care include și acele prevederi ce se conțineau în legea declarată anterior neconstituțională, cu referire la activitatea magazinelor duty free, care activează pe sensul de intrare în țară, taxele pentru extragerea zăcămintelor naturale și vânzarea țigărilor.

Documentul conține și mai multe măsuri de susținere a agenților economici pe timp de criză. Va fi redus TVA-ul  pentru întreprinderile din domeniul HORECA, de la 20 la 15%.

Statul a decis să ramburseze treptat agenților economici și TVA-ul în mărimea impozitelor salariale achitate în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020. Potrivit estimărilor, beneficiare vor fi circa 10 mii de întreprinderi, iar suma s-ar ridica la un miliard de lei.

De asemenea, statul va subvenționa, până la finele anului, dobânzile la creditele luate de agenții economici pentru mijloace circulante și achitarea salariilor. Mărimea maximă a creditului pentru care statul va acoperi toată dobânda trebuie să fie egală cu fondul de salarizare al întreprinderii pentru 3 luni, în perioada ianuarie-martie 2020. Potrivit estimărilor, ar fi vorba de circa 90 de milioane de lei pe care statul se pregătește să le plătească pentru aceste credite.

Autoritățile comasează contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări medicale și în loc de patru plăți vor fi doar două. În rezultatul aplicării acestui mecanism, pentru salariați, obligațiile fiscale se vor diminua cu 1,5% și vor fi în total  de 9,5%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.