Banca Națională a Moldovei colaborează cu toate instituțiile de stat, inclusiv cu Procuratura Generală, în eforturile de curățare a acționariatului băncilor, susține în interviul tradiţional colectiv al guvernatorului Octavian Armaşu pentru presa moldovenească.
Potrivit lui Armașu, existența unui sector bancar transparent și robust a fost și este unul dintre obiectivele principale ale BNM și în atingerea acestuia instituția „a acționat și va acționa în continuare în strictă conformitate cu legea, chiar dacă acțiunile sale nu vor fi pe placul unor grupuri de interese”, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Armașu: Avem bănci puternice, bine capitalizate
„Astfel, angajamentul BNM rămâne unul ferm față de societate: să fie în continuare o instituție independentă și să promoveze politici în interesul publicului”, spune guvernatorul.
Octavian Armașu menționează faptul că recent, pe 4 iunie 2021, BNM a împlinit 30 de ani de la fondare, care au fost ani de experiență în care am avut de învățat și unele lecții extrem de grele, „dar ceea ce avem acum în sectorul bancar denotă că până la urmă am știut să ne păstrăm independența și să punem interesul public mai presus de toate”.
„Astăzi avem bănci puternice, bine capitalizate, cu o guvernanță bună, ceea ce ne-a permis să asigurăm o stabilitate financiară pe timp de pandemie”, afirmă șeful autorității bancare.
În opinia lui Armașu, pentru a obține aceste progrese, a fost nevoie și de susținerea altor instituții – a Guvernului sau Parlamentului, întrucât a trebuit să fie modificată esențial legislația bancară, care a fost aliniată standardelor europene și internaționale.
Astfel, propunerile legislative pe care le-a înaintat în ultimii ani pentru a consolida atribuțiile băncii centrale de reglementare, evaluare, aprobare, supraveghere continuă a calității acționariatului băncilor și înlăturare a acționarilor care nu corespund exigențelor de calitate au fost susținute de puterea executivă și cea legislativă.
Dodon a blocat unele reforme din sectorul bancar
Octavian Armașu precizează însă că în unele proiecte de reformă nu am avut susținere.
„Voi menționa alegerea noilor viceguvernatori, precum și Proiectul legii pentru modificarea unor acte normative propus de BNM pentru fortificarea finalității actelor sale emise cu referire la acționariatul bancar.
Acest proiect de lege a fost susținut de Guvern, care l-a înaintat Parlamentului spre examinare prioritară și a fost adoptat în prima și cea de-a doua lecturi parlamentare la 19 noiembrie 2020.
Proiectul însă nu a fost promulgat de președintele Republicii Moldova (Igor Dodon n.r.) care era atunci în funcție și a fost remis Parlamentului spre reexaminare”, amintește guvernatorul.
Reforme atacate de bancheri cu ajutorul procurorilor
Cât despre procesele penale intentate contra unor foști și actuali angajați și șefi din cadrul BNM, Armașu susține că se atestă un paradox.
„Ceea ce s-a realizat cu eforturi la nivel de țară, urmare angajamentelor asumate de către stat, acum riscă să fie distrus. Banca Națională a Moldovei a ajuns să apere reformele și realizările din ultimii ani, întrucât acestea sunt atacate de mai mulți foști acționari prin instanțe de judecată, dar și prin intermediul organelor de urmărire penală sau al instanțelor de judecată”, spune guvernatorul.
Potrivit lui, acțiunile procesual-penale îndreptate împotriva angajaților BNM au un puternic efect descurajant asupra instituției și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale.
„Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar. Mai mult, asemenea acțiuni reprezintă un risc major pentru stabilitatea financiară a țării și ar putea cauza prejudicii substanțiale statului”, afirmă Octavian Armașu.
Totodată, el susține că sunt de neînțeles acțiunile organului de urmărire penală care a reiterat deseori în spațiul public că atât BNM, cât și angajații săi nu ar fi cooperat pe deplin în efortul de investigare rezultativă a fraudei bancare din 2014.
Un milion de fișiere au ajuns la procuratură
„Voi reconfirma că BNM a oferit și oferă în continuare toate materialele existente, explicații, specialiști etc. De exemplu, în 2020, Banca Națională a furnizat date în format electronic de peste 1 milion de fișiere și informații pe suport de hârtie în volum de peste 10.000 de file”, declară guvernatorul.
Octavian Armașu își dorește foarte mult ca resursele umane ale Băncii Naționale să nu mai fie consumate de lupta pentru protejarea reformelor, dar să fie îndreptate spre inovație și dezvoltare.
„În acest sens, este nevoie de o bună înțelegere de către autorități și societate a statutului și mandatului Băncii Naționale, a particularităților funcției de supraveghere bancară, a necesității respectării și implementării garanțiilor indispensabile complexității mandatului deținut de Banca Națională”, concluzionează Octavian Armașu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.