Acasă Politic Grosu, despre scandalul plăcuțelor neutre: Oamenii simpli au de suferit

Grosu, despre scandalul plăcuțelor neutre: Oamenii simpli au de suferit

1

Subiectul plăcuțelor de înmatriculare neutre și posibilitatea de a traversa hotarul ucrainean pentru locuitorii din stânga Nistrului este una dintre preocupările de bază ale guvernării. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, care respinge acuzațiile că puterea de la Chișinău ar face concesii în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol. Potrivit lui Grosu, solicitarea Chișinăului către Kiev de a prelungi permisiunea pentru mașinile cu numere transnistrene pentru traversarea hotarului ucrainean, are la bază doar interesul cetățenilor din stânga Nistrului, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Președintele Parlamentului spune că în dialogul cu Tiraspolul, Chișinăul preferă să asigure un climat calm. Grosu spune că solicitările Chișinăului la adresa Kievului privind amânarea interdicției de traversare a frontierei au la bază faptul că există doar două centre de înmatriculare, la Tiraspol și Râbnița, iar cetățenii nu au timp să-și schimbe numerele. 

„Noi ne ghidăm, în primul rând, de interesul cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Până la urmă, oamenii simpli au de suferit, nu așa-numita administrație de la Tiraspol care nu are nevoie să traverseze hotarul ucrainean, pentru că nimeni nu-i așteaptă acolo. Avem doar două centre de înmatriculare, până în iulie pe malul drept a fost un vacuum de putere, instituțiile erau în expectativă și nimeni nu încuraja înmatricularea automobilelor, de asta am hotărât să le dăm un răgaz”, a spus  Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Chișinăul a trimis părții ucrainene solicitarea repetată ca interdicția de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene să fie aplicată abia de la 10 ianuarie 2022. Președintele Parlamentului spune că Kievul n-a oferit încă un răspuns în acest sens.

„Partea ucraineană n-a venit cu un răspuns definitiv. Urmărim foarte atent ce se întâmplă la hotar, nu sunt impedimente, lumea circulă cu transportul înmatriculat cu numere neutre. Unităților de transport care erau, la acel moment, în Ucraina li se permite să revină pe malul stâng, iar noi suntem deschiși să găsim soluții. Noi nu ne gândim la confortul așa-numitei administrații de acolo. Noi ne gândim la oameni și la alegerile din 11 iulie am văzut că pe un teritoriul, unde nu ne putem face campanie, 14-15% din cetățeni gândesc altfel, preocuparea noastră este față de acești oameni”, a mai spus Grosu.

La 1 septembrie a intrat în vigoare interdicția aplicată de Kiev privind traversarea frontierei ucrainene pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, fiind acceptare doar mașinile cu numere neutre. Mai multe microbuze și autobuze de rută cu destinația Odessa au făcut cale întoarsă de la frontiera ucraineană, întrucât procesul de schimbare a plăcuțelor transnistrene în plăcute neutre nu este prevăzut și pentru transportul de pasageri sau pentru cel comercial. Liderul PSRM, Igor Dodon a calificat interdicția părții ucrainene drept o înțelegere dintre Chișinău și Kiev privind blocarea economică a regiunii transnistrene.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.