Acasă Social Gripa sezonieră ar putea fi o adevărată provocare pentru medici

Gripa sezonieră ar putea fi o adevărată provocare pentru medici

0

Perioada rece a anului este o adevărată provocare atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Motivul este că, pe lângă COVID-19, ne aşteaptă şi un val de gripă sezonieră. Asta ar putea crea probleme spitalelor din Moldova, în contextul în care instituțiile medicale sunt şi aşa aglomerate. Doctorii spun că cele două infecții respiratorii acute vor putea fi deosebite doar prin testele de laborator.

Potrivit specialiștilor, simptomele specifice COVID-19 și gripei sunt asemănătoare, ceea ce va îngreuna munca medicilor.

”COVID-19 poate debuta la fel ca și o gripă cu febră mare, frisoane, cefalee, dar poate debuta și mai blând cu un discomfort ușor în faringe, fără semne catarale și poate debuta și asimptomatic, să nu avem niciun simptom.”, a declarat Stela Lungu, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihai.

Șefa secției COVID-19 de la Spitalului Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Stela Lungu, susține că în luna martie s-au înregistrat mai puține cazuri de gripă, comparativ cu anii precedenți, iar motivul a fost autoizolarea și instituirea stării de urgență. De aceea, medicii îi îndeamnă pe oameni să fie precauţi, deoarece există riscul îmbolnăvirii şi de gripă, și de COVID-19.

”Cât de sever o să evolueze cazurile respective, care o să fie rata complicațiilor în cazul contactării ambelor infecții respiratorii acute urmează să vedem și de fapt asta și este cea mai mare provocare care ne așteaptă.”, a declarat Stela Lungu, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihai.

Doctorii susțin că noul coronavirus provoacă o boală mult mai contagioasă decât virusul gripal, însă complicațiile dezvoltate de ambele infecții respiratorii pot fi la fel de grave. Specialiștii îndeamnă oamenii vulnerabili să se vaccineze împotriva gripei.

”COVID-19 este o infecție respiratorie care evoluează cu o rată mai mare de complicații, decât gripa. Gripa este o boală deja cunoscută pentru noi. Nicio persoană ce vârstă nu ar avea, cât de sănătoasă nu ar fi, nu este scutită de anumite complicații în cadrul COVID-ului sau în cadrul gripei.”, a declarat Stela Lungu, șef secție, Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihai.

Conform datelor ANSP, la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate 3 258 de cazuri de gripă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.