Acasă Extern Germania nu mai este principala destinație din UE pentru migranții solicitanți de...

Germania nu mai este principala destinație din UE pentru migranții solicitanți de azil. Țara care i-a luat locul

0

Germania nu mai este destinația numărul unu din UE pentru solicitanții de azil, după ce sfârșitul regimului Assad a dus la o scădere a numărului de sirieni care solicită protecție în blocul comunitar, arată un raport european citat de Financial Times.

Sistemul de azil al UE suferă o „schimbare semnificativă” în urma înlăturării fostului președinte sirian Bashar al-Assad de la putere în decembrie, potrivit unui raport încă nepublicat al Agenției Europene pentru Azil, văzut de Financial Times.

Agenția a înregistrat 64.000 de cereri de azil în UE în luna mai – ultima perioadă pentru care sunt disponibile date – ceea ce reprezintă o scădere de aproape un sfert față de aceeași lună din 2024.

Această scădere a fost determinată de o reducere „extrem de bruscă” a cererilor din Siria, care au scăzut de la aproximativ 16.000 în octombrie anul trecut la doar 3.100 în mai, a constatat EUAA.

În Germania, o destinație populară printre solicitanții sirieni, numărul total de cereri de azil în luna mai a scăzut cu aproximativ jumătate, la 9.900, de la 18.700 înregistrate în aceeași lună a anului trecut.

Spania este acum țara cu cel mai mare număr de cereri de azil, potrivit raportului, cu aproape 12.800 înregistrate în luna mai, în scădere față de 16.300 anul trecut.

Deși numărul total a scăzut, în Spania s-a înregistrat o creștere a cererilor din partea persoanelor care fug din Venezuela și din cauza „crizei economice și politice severe” din această țară, a declarat EUAA.

Tendința ar putea fi legată și de măsurile restrictive luate de SUA în materie de imigrație, inclusiv deportările de venezueleni, a afirmat agenția.

Cel mai mare grup de solicitanți de azil în UE

În ultimul deceniu, sirienii au reprezentat cel mai mare grup de solicitanți de azil în UE, plus Norvegia și Elveția, „dar la începutul anului 2025 această tendință s-a inversat, cererile siriene înregistrând o scădere bruscă”, se arată în raport.

„Din februarie, Germania nu mai este destinația principală din UE+; Spania, Italia și Franța au primit mai multe cereri în mai 2025”, spune agenția.

Italia primește acum al doilea număr cel mai mare de cereri, cu 12.300 de cereri în mai, în scădere față de 15.500 anul trecut, dintre care o treime au fost depuse de cetățeni din Bangladesh și Peru.

Pe locul al treilea se află Franța, cu 11.900 de cereri, ușor sub cele 12.500 de anul trecut, care au fost determinate de cererile depuse de congolezi care fug de conflictul din țara lor de origine, precum și de afgani și haitieni.

Europa vrea măsuri tot mai dure

Raportul vine într-un moment în care un număr tot mai mare de state europene cer măsuri mai dure pentru a reduce imigrația, unele capitale, inclusiv Copenhaga, căutând modalități de a deporta persoanele către țări terțe, ca măsură de descurajare.

La începutul acestei luni, comisarul UE pentru migrație, Magnus Brunner, a condus o misiune în Libia, ca urmare a creșterii numărului de sosiri de migranți care trec prin această țară instabilă din punct de vedere politic, în special în Grecia.

Călătoria a trebuit însă să fie întreruptă după ce lui Brunner i s-a cerut să părăsească țara.

EUAA a subliniat că scăderea numărului de cereri de azil din partea sirienilor „probabil nu se datorează unor schimbări în politica de azil” a guvernelor europene, ci „mai degrabă reflectă schimbarea circumstanțelor din Siria”.

În decembrie, grupul rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham l-a înlăturat pe Assad, punând capăt regimului și războiului civil brutal care a durat 13 ani în Siria.

După schimbarea regimului, multe țări din UE au suspendat procesarea cererilor de azil depuse de sirieni, dar, din punct de vedere tehnic, au continuat să accepte depunerea de noi cereri, a declarat EUAA.

În ciuda schimbărilor în distribuția noilor cereri, Germania rămâne probabil țara cu cea mai mare populație de solicitanți de azil, deoarece a acceptat mult mai multe cereri decât alte țări în ultimii ani.

Germania a acordat azil unui număr de 150.000 de solicitanți între 2008 și 2024, comparativ cu aproximativ 50.900 în Spania, 40.000 în Italia și 65.200 în Franța, potrivit Eurostat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.