Confruntată cu o criză energetică fără precedent, după refuzul Rusiei de a livra gaze naturale, administrația de facto de la Tiraspol neglijează în continuare orice măsuri de sprijin din partea autorităților Republicii Moldova, susține Biroul politici de Reintegrare.
Pe de altă parte, este amplifică retorica propagandistă precum că Chișinăul s-ar face responsabil de această criză și că și-ar fi abandonat până și cetățenii din Zona de Securitate, observă experții, scrie moldova1.md.
„Factorii propagandistici de la Tiraspol continuă să neglijeze propunerile autorităților Republicii Moldova de a oferi forme de asistență disponibile pentru persoanele cu domiciliu în raioanele de est ale țării”, a subliniat Biroul politici de reintegrare într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova în care respinge falsurile pe care sursele de informare din regiunea transnistreană le distribuie sistematic după ce Gazprom a anunțat că suspendă, din 1 ianuarie, livrările de gaze naturale.
Biroul a reiterat că se caută în continuare soluții pentru a reduce impactul crizei energetice în localitățile din Zona de Securitate, inclusiv prin conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, cum ar fi centralele termice pe bază de biomasă. Totodată, poliția, serviciile medicale și cele de urgență sunt pregătite să intervină pentru a sprijini persoanele afectate. Autoritățile centrale colaborează îndeaproape cu primarii localităților vizate pentru a monitoriza constant situația.
Pe linia asistenței medicale, spitalele și centrele de sănătate ale Republicii Moldova sunt apelate și solicitate activ de pacienții, rudele acestora și cadrele medicale din regiune, fiind acordat suportul necesar, inclusiv transferul și tratamentul pe malul drept al persoanelor aflate în stare gravă și de urgență medicală.
Administrația de facto de la Tiraspol nu a reacționat deocamdată la anunțul Moldovagaz și Energocom că pot ajuta compania Tiraspoltransgaz să cumpere gaze naturale de pe platformele europene, pentru locuitorii din regiunea transnistreană. Între timp, în raioanele din estul țării, continuă deconectările de la gaze, căldură și apă caldă. Până acum au fost deconectați de la gaze peste 51.500 de consumatori casnici, din 122 de localități rurale, peste 20.000 de consumatori din sectorul privat din orașe, 1.810 de persoane juridice și întreprinzători individuali. Fără căldură și apă caldă au rămas 2678 de clădiri, dintre care 1565 sunt blocuri de locuit, a anunțat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precizând că situație este dificilă, dar că nu va admite un eventual colaps social.
Subiectul crizei gazelor este folosit abil în scop de propagandă atât de autoritățile Federației Ruse, cât și așa-numitele autorități din stânga Nistrului, care învinuiesc Chișinăul de declanșarea acestei situații, observă redactorul-șef al portalului StopFals, Mihai Avasiloaie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.