Acasă Extern Gazprom vrea să vândă benzinăriile din România: Motivul pentru care stațiile gigantului...

Gazprom vrea să vândă benzinăriile din România: Motivul pentru care stațiile gigantului energetic ar putea rămâne fără carburanți

0

Grupul sârb NIS Petrol, controlat de Gazprom, ia în considerare ieșirea de pe piețele din România și Bulgaria din cauza problemelor cu care se confruntă operațiunile sale pe aceste piețe, scrie SeeNews, citat de libertatea.ro.

„Conducerea ia în considerare posibilitatea de a ieși de pe aceste piețe în cazul în care provocările persistă sau se agravează, inclusiv evaluarea unei potențiale vânzări complete sau parțiale a activelor, închiderea sau alte mecanisme de ieșire”, a anunțat NIS în raportul său financiar pentru al patrulea trimestru din 2024.

Revizuire strategică 

În Bulgaria, NIS se confruntă cu dificultăți în operațiunile de distribuție, în timp ce în România are probleme atât pe partea de producție, cât și la distribuție, conform companiei.

„O revizuire cuprinzătoare este în curs de desfășurare pentru a se asigura că orice decizie luată se va alinia cu obiectivele strategice pe termen lung ale grupului și cu interesele acționarilor”, a declarat NIS, adăugând că rezultatele acestor evaluări vor fi comunicate în rapoartele sale periodice în perioada următoare. 

Ce deține Gazprom în România În România, NIS deține 19 benzinării sub marca Gazprom și este, de asemenea, implicată în explorarea de petrol și gaze. În 2024, cota sa de piață în România pe piața totală a carburanților a fost de 0,4%, în timp ce cota sa pe piața cu amănuntul a fost de 0,6%. În Bulgaria, NIS operează o rețea de 23 de benzinării sub marca Gazprom.

În țara noastră, NIS Petrom – firma ce deține benzinăriile Gazprom – este în concordat preventiv, o formă de protecție împotriva creditorilor, după ce compania a ajuns într-un diferend cu statul român.

Probleme cu ANRM 

Mai exact, are datorii curente de circa 28 de milioane de lei către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

NIS Petrol deține și două concesiuni petroliere, iar din acestea derivă și problemele sale cu fosta ANRM, statul acuzând compania că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în contracte. 

Sancțiuni americane dure 

În data de 10 ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat sancțiuni împotriva NIS, ca parte a unor măsuri mai ample împotriva sectorului energetic al Rusiei, citând controlul companiei de către gigantul petrolier rus Gazprom Neft. 

Gazprom deține 56,15% din NIS Petrol, iar guvernul sârb are 30%. Restul sunt acționari minoritari de pe bursă. În cazul în care rușii nu părăsesc NIS Petrol, compania riscă să nu mai primească petrol din cauza sancțiunilor, iar stațiile peco ar putea rămâne fără carburanți.

În ultimii ani, presa internațională a scris că gigantul britanico-olandez Shell dorea să facă un schimb de active cu Gazprom și să participe în comun la mai multe proiecte. Planurile au căzut după invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Shell preia Lukoil? 

De asemenea, informațiile din ultimii ani erau că Shell va prelua benzinăriile Lukoil, un alt grup rus prezent în România, conform Newsweek. 

Lukoil are însă 319 benzinării în România, plus rafinăria Petrotel de lângă Ploiești. Anterior, Shell a mai fost prezent în România, dar și-a vândut benzinăriile către grupul maghiar MOL în 2004.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.