Gigantul rus al gazelor Gazprom a majorat cu 30% estimarea prețului mediu al gazului (în cadrul contractelor pe termen lung) exportat în statele europene în 2021.
„Noua prognoză este cu 30% mai mare – 269,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi”, anunță canalul oficial de Telegram al monopolului.
Estimarea este pentru tot anul și se bazează pe prognoza din primăvară 2021, când Gazprom estima un preț de 200–206 dolari pe mie de metri cubi.
În același timp, în bugetul companiei pentru acest an era inclusă o prognoză de 170 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în iunie administrația Gazprom estima că prețul mediu de export în statele europene al metanului în 2021 va fi de 240 de dolari.
De notat că în ultimele săptămâni, se atestă o volatilitate foarte mare a cotațiilor la gaz, acesta ajungând la nivele istorice de 580-590 de dolari pentru o mie de metri cubi la bursele europene.
În prezent, după ce s-a anunțat că în luna octombrie, Gazprom va da în exploatare Nord Stream și va pompa 5,6 miliarde de metri cubi, gazele din Europa (TTF futures pentru septembrie) au scăzut în preț, până la 480 de dolari.
Și pentru țara noastră prețurile la gaze au crescut deja de aproape două ori și vor continua să crească, ceea ce va duce la majorarea tarifelor finale pentru consumatori.
Anterior, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a anunțat că în septembrie compania moldo-rusă urmează să depună o cerere de ajustare a tarifelor.
Potrivit unor estimări mai vechi, am putea asista la o creștere cu peste 30% a prețului la metan pentru consumatorii finali. Or prețul mediu anual de import era estimat la circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.
Până la 1 octombrie 2021 Moldovagaz ar urma să negocieze și un nou contract cu Gazprom și atunci va fi clar ce ne așteaptă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.