Acasă Social Furtul miliardului: În 2024 s-au recuperat doar 43 milioane de lei

Furtul miliardului: În 2024 s-au recuperat doar 43 milioane de lei

0

În anul 2024, cele trei instituții financiare implicate în furtul miliardului (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) au recuperat doar 43 milioane de lei din miliardul furat. Noutatea anului este că Banca Naţională a fost atrasă în proces ca parte civilmente responsabilă.

Totuși, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma este de aproape trei ori mai mică decât în anul 2023, când s-a raportat recuperarea a 117 milioane lei, scrie Mold-street.com.

Cum decurge „recuperarea” miliardului furat

Cifrele Ministerul Finanțelor denotă că este cel mai mic nivel de „recuperare” a miliardului furat din ultimii şase ani.

Astfel Banca de Economii a raportat că a reuşit „recuperarea” a aproape 18 milioane lei, Unibank – peste patru milioane lei, iar Banca Socială – circa 21 milioane lei.

Pe de altă parte, cele trei bănci aflate în procedură de lichidare, ce au făcut parte din ShorHolding, au rambursat până la 31 decembrie 2024 doar 2,87 miliarde lei din creditele de urgență, în valoare de 14,12 miliarde lei, asigurate cu garanții de stat și acordate de Banca Națională a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015. Astfel, mai rămân de rambursat încă circa 11,22 miliarde de lei.

Ținând cont de viteza de recuperare, întoarcerea miliardului poate dura mai mult de un secol. Asta, chiar dacă anul trecut, după aproape zece ani de la frauda bancară, a fost condamnat fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă, fiind considerat vinovat de scoaterea de la BEM a sumei de circa 100 milioane dolari, bani ce ar fi ajuns în Rusia pe conturile de la Gazprombank, ale unor firme afiliate lui Ilan Shor. Activele fostului bancher puse sub sechestru sunt evaluate la patru milioane lei, adică ele acoperă doar 0,2% din valoarea prejudiciului.

Datele Ministerului Finanțelor arată că în 2024 majoritatea banilor au fost încasați prin intermediul titlurilor executorii și procedurilor de insolvabilitate, inițiate contra datornicilor.

BNM atrasă în proces ca parte civilmente responsabilă

Anul trecut, judecătorii ce examinează dosarul privind frauda bancară, au admis solicitarea avocaților fostei vice-guvernatoare, Emma Tăbîrță, de a atrage Banca Naţională Moldovei în calitate de parte civilmente responsabilă pe capătul de acuzare în care aceasta este vizată.

Aceasta înseamnă că, în cazul în care fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțanu și fostul vice guvernator al BNM Ion Sturzu vor fi găsit vinovați în acest dosar, instituția bancară va fi obligată să restituie prejudiciul.

Anterior, premierul Dorin Recean a criticat decizia judecătorilor privind atragerea BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, iar Asociația Judecătorilor l-a acuzat că atacă independența justiției.

Menționăm că prejudiciul în acest dosar este estimat de procurorii la sume de câteva miliarde de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.