Republica Moldova importă anual între 2.300 și 3.400 de tone de fungicide, iar în 2024 prețul mediu de import a fost de 333,6 lei/kg, revenind la nivelul din 2022, conform analizei realizate de Iurie Rija, director executiv al Asociației „Agroceriale”. Acest preț marchează o scădere față de maximul de 365,7 lei/kg înregistrat în 2023, după o creștere constantă din 2020, când era de 232,7 lei/kg, scrie bani.md.
Fungicidele reprezintă cea mai mare pondere valorică din toate pesticidele importate, însumând 40-45% din total. În ultimii trei ani, valoarea anuală a importurilor de fungicide s-a situat între 800 milioane și 1 miliard de lei, contribuind semnificativ la importurile totale de chimicale agricole, estimate între 2 și 2,5 miliarde de lei anual.
În perioada ianuarie-august 2024, liderii importurilor de fungicide în funcție de cantități au fost:
- VADALEX-AGRO SRL – 231 tone
- DIAZCHIM SRL – 143 tone
- IMEXAGRO SRL – 127 tone
- AGROSTOC CI – 107 tone
- Protecția Plantelor SRL – 94 tone
Valoric, cele mai mari importuri au fost realizate de:
- VADALEX-AGRO SRL – 123,9 milioane lei
- DIAZCHIM SRL – 114,9 milioane lei
- AGROSTOC CI – 67,7 milioane lei
Pe piață se remarcă o segmentare clară:
- Produse premium – Companiile mari precum VADALEX-AGRO și DIAZCHIM se concentrează pe produse de înaltă calitate și eficiență, dar cu prețuri ridicate.
- Produse generice – Un compromis între cost și eficiență pentru agricultorii cu bugete moderate.
- Produse economice – Provenite în mare parte din China, aceste produse sunt accesibile, dar ridică întrebări legate de calitate și siguranță alimentară.
Pentru legumicultură și pomicultură predomină fungicidele pe bază de cupru și sulf, precum:
- Cuproxat SC
- Bouille Bordelaise
- Sulfex Gold 800 WG
Pentru cereale, cele mai populare produse includ:
- Falcon Pro
- Amistar Prime
- Tilmor EC 240
Costurile ridicate ale fungicidelor premium și recoltele slabe din ultimii ani pun presiune pe agricultori. În timp ce produsele premium oferă protecție superioară, utilizarea lor excesivă devine economic nerentabilă în condiții de prețuri scăzute la produsele agricole. Fermierii sunt astfel nevoiți să opteze pentru alternative mai ieftine, dar cu riscuri asociate calității.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.