Acasă Extern Franța: Rezultatele finale ale primului tur al legislativelor, publicate

Franța: Rezultatele finale ale primului tur al legislativelor, publicate

0

Rezultatele indicate de exit-polluri pentru primul tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate din Franța au fost confirmate de cifrele oficiale finale anunțate luni de Ministerul de Interne: Rassemblement National (RN), formațiune de extremă dreapta, s-a clasat pe primul loc, devansând alianța stângii, Nouveau Front Populaire, și partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, relatează Le Figaro.

Astfel, Rassemblement National și aliatul său Eric Ciotti de la Les Républicains, partidul dreptei tradiționale, zdruncinat în prezent de lupte interne, au obținut 33,15% din voturile exprimate, adică peste 10 milioane de voturi. Un număr de 39 de deputați susținuți de partidul extremist au fost aleși din primul tur, inclusiv Marine Le Pen, scrie digi24.ro.

Noul Front Popular (NFP), care a rezultat din unirea stângii cu extrema stângă, a obținut 27,99% din voturi, adică aproape 9 milioane de voturi. 32 de deputați susținuți de NFP au fost aleși în primul tur, printre care Olivier Faure, primul secretar al Partidului Socialist, Emmanuel Grégoire, un apropiat al primarului Parisului, Anne Hidalgo, precum și Sophia Chikirou, partenera lui Jean-Luc Mélenchon, liderul extremei stânga. 

Partidul prezidențial, Ensemble, și aliatul său, Horizons, au obținut doar 20,04% din sufragii, adică aproape 7 milioane de voturi. Doar doi deputați au fost aleși în primul tur: Pierre Cazeneuve în Hauts-de-Seine și Mikaele Seo în Wallis și Futuna. 

Prezența la vot a fost de 66,71% din alegătorii înregistrați, cu 20 la sută mai mulți decât la alegerile precedente din 2022. Este un nivel fără precedent de la un gest similar, de dizolvare a Adunării, în 1997, de către președintele de atunci Jaques Chirac. Acest nivel de participare este apropiat de cifrele înregistrate în anii 1980, între 65 și 70% – cu excepția anului 1986, când scrutinul a avut loc în cadrul sistemului de reprezentare proporțională cu doar un prim tur. 

Acum, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru duminica viitoare, 7 iulie. 

Această săptămână va fi marcată mai ales de negocierile privind menținerea sau nu a unui candidat împotriva Nouveau Front Populaire sau a Rassemblement National în cele 306 cazuri de alegeri cu turul doi în care sunt implicați trei candidați. 

Există și câteva cazuri în care în turul al doilea intră patru candidați, ceea ce nu s-a mai văzut de 50 de ani, notează presa franceză. 

Pentru a se califica în turul al doilea, candidații trebuie să se claseze printre primii doi sau să aibă voturile a cel puțin 12,5% dintre alegătorii înregistrați. Cu cât prezența la vot este mai mare, cu atât numărul candidaților calificați este mai mare. 

Candidații care vor decide să se retragă – ceea ce i-ar favoriza pe unul sau altul dintre ceilalți competitori – trebuie să anunțe aceasta până marți la ora 18:00.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.