Mai multe țări europene „își vor confirma intenția de a recunoaște Palestina ca stat” într-o conferință ONU coprezidată de Franța și Arabia Saudită, luni și marți, la New York, a anunțat ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot. Președintele Emmanuel Macron a declarat recent că Franța va recunoaște oficial statul palestinian, stârnind reacții pe tot globul.
„Pentru prima dată, țările arabe vor condamna (mișcarea islamistă palestiniană) Hamas și vor cere dezarmarea acesteia, consacrând izolarea definitivă a acesteia” în cursul acestei Conferințe ONU coprezidată de Franța și Arabia saudită, a declarat Jean-Noel Barrot într-un interviu acordat Tribune Dimanche, potrivit AFP, scrie digi24.ro.
Șeful diplomației franceze nu a dat numele țărilor care intenționează să adere la grupul statelor europene care au recunoscut Palestina.
Spania, Irlanda, Polonia și Suedia sunt ultimele țări europene care au recunoscut Palestina.
Franța urmează să devină primul stat membru G7 care recunoaște Palestina, la Adunarea Generală (AG) a ONU, în septembrie, la New York.
Premierul britanic Keir Starmer a reiterat vineri că o recunoaștere a Palestinei de către Londra „este necesar să facă parte dintr-un plan mai global”, iar Germania a anunțat că nu ia în calcul o recunoaștere a Palestinei „pe termen scurt”.
Conferință ONU privind soluția cu două state
Conferința ONU privind soluția cu două state a fost prevăzută inițial în iunie, la cel mai înalt nivel, însă a fost amânată din cauza Războiului de 12 Zile lansat de Israel în Iran.
O primă reuniune la nivel ministerial începe luni, la New York, iar un summit urmează să aibă loc în septembrie.
„Perspectiva existenței unui stat Palestina nu a fost niciodată mai amenințată și mai necesară” în contextul „distrugerii Fâșiei Gaza, colonizării israeliene frenetice în Cisiordania, care fragilizează ideea însăși a unei continuități teritoriale, al resemnării comunității internaționale”, denunță șeful diplomației franceze.
„A te gândi la obținerea unui armistițiu durabil și eliberarea ostaticilor de către Hamas și la capitularea (mișcării islamiste palestiniene) fără a contura în prealabil o perspectivă politică, este iluzoriu”, subliniază el.
La New York, „împreună cu Arabia Saudită, un actor major în regiune, vom prezenta o viziune comună a perioadei de după război, în vederea asigurării reconstrucției, securității și guvernării (Fâșiei) Gaza și vom deschide astfel calea soluției cu două state”, anunță ministrul francez de Externe.
„Demersul nostru este perfect compatibil cu logica Acordurilor Abraham”, prin care Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Marocul și Sudanul au stabilit, în 2020, relații oficiale cu Israelul, și „va facilita, atunci când va veni momentul, încheierea unor noi acorduri susținute de către administrația americană”, apreciază Barrot.
Potrivit unor numărători și verificări efectuate de AFP, cel puțin 142 dintre cele 193 de state membre ONU – inclusiv Franța – recunosc de-acum Palestina ca stat, proclamat de către conducerea palestiniană în 1988.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.