Acasă Politic Fracțiunea PAS din CMC solicită municipalității să renunțe la proiecte care nu...

Fracțiunea PAS din CMC solicită municipalității să renunțe la proiecte care nu sunt prioritare și să redirecționeze banii către sistemul medical

0

În condiții de pandemiei de coronavirus, autoritățile municipale oferă prioritate unor proiecte care ar putea aștepta, în loc să redirecționeze banii planificați pentru acestea, luptei cu Covid – 19. O spun consilierii PAS din CMC, care cer o ședință de urgență a Consiliului, la care să fie aprobat un buget consistent de 100 de milioane de lei pentru combaterea pandemiei.

„Bugetul municipiului Chișinău conține numeroase cheltuieli foarte importante în condiții normale, însă absolut neprioritare în condițiile în care ne aflăm. Exemple sunt multe: havuzul din parcul „La Izvor”, bazinul din cadrul unui liceu, terenuri de joacă, terenuri de sport, de fotbal”, spune consilierul PAS, Roman Cojuhari.

Potrivit lui Cojuhari, impactul economici provocat de epidemie, asupra mediului de afaceri va fi unul enorm.

„Estimările specialiștilor vorbesc de o recesiune de cel puțin 5-6% și aceasta va crește în continuare în cazul prelungirii termenului situației excepționale. Comunicăm zilnic cu mediul de afaceri și întreprinderile municipale, și vrem să zicem că încasările atât la întreprinderile private, cât și municipale au căzut la unele chiar cu 90-100%”, a subliniat consilierul PAS.

De aceea, cei de la PAS consideră că banii publici ar trebuie redirecționați spre investiții cu impact major.

„Prioritatea zero este viața și sănătatea locuitorilor municipiului și în special a medicilor și personalului medical precum și dotarea corespunzătoare a instituțiilor medicale”, a subliniat președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru.

Mai mult, ar fi necesare rectificări la buget, spun consilierii PAS.

„Inevitabil că această pandemie va avea efect și asupra agenților economici din Chișinau, efect care se va expune negativ și asupra bugetului municipal”, a spus Grădinaru.

Astfel, fracțiunea PAS cere convocarea de urgență a CMC la care să fie aprobată o linie de buget de cel puțin 100 de milioane de lei, care să fie redirecționate către sistemul medical, pentru combaterea pandemiei de Covid – 19.

„Acest lucru trebuie să se întâmple urgent înainte ca sistemul medical să intre în colaps. În caz contrar, îl vom convoca noi, consilierii în condițiile legii”, a spus Vasile Grădinaru.

Consilierii PAS cer ca în cadrul ședinței CMC, să fie prezentate informații actualizate despre dotările spitalelor, precum și lisat solicitărilor care nu au putut fi până acum acoperite.

De asemenea, cei de la PAS mai solicită sp fie stopate urgent toate licitațiile care nu sunt urgente.

„Ele trebuie stopate ca să avem surse suficiente pentru această linie de creditare. Este nevoie de revizuirea politicii investiționale a municipiului Chișinău pentru 2020 -2021, redirecționarea investițiilor spre suportul agenților economici, în special companii mici și mijlocii, redirecționarea investițiilor spre proiecte publice sustenabile generatoare de număr mare de locuri de muncă și cu o valoare adăugată economică pentru viitor”, a mai adăugat Vasile Grădinaru.

Amintim că șeful Direcției locativ comunale, Ion Burdiumov, a reiterat azi-dimineață că construcția havuzului în parcul „La Izvor” din cartierul Sculeni al sectorului Buiucani ar putea începe în decurs de o lună, odată cu identificarea agentului economic. Așadar, licitația de patru milioane de lei, care a nemulțumit o parte a societății, nu va fi anulată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.