Mii de americani au defilat joi în Statele Unite, de la New York la Los Angeles, pentru a protesta împotriva lui Donald Trump şi a denunţa „tirania” de 1 mai. Zeci de sindicate și organizații ale societății civile s-au organizat pentru a apăra „clasa muncitoare şi clasa de mijloc”.
Însă zeci de sindicate locale şi organizaţii ale societăţii civile au profitat de această zi internaţională pentru a apăra „drepturile muncitorilor” şi pe cele ale migranţilor în faţa ofensivei generale a preşedintelui american.
„Credem că super-bogaţii sunt pe cale de a prelua puterea în această ţară şi atacă clasa muncitoare şi clasa de mijloc”, a declarat pentru AFP Shane Riddle în cursul unui miting în faţa Casei Albe la Washington. Acesta lucrează în Virginia (est) pentru un sindicat din educaţie, se teme că Statele Unite s-ar putea transforma „într-un guvern de tip autoritar dacă cetăţenii noştri nu se opun acestui preşedinte şi aliaţilor săi miliardari”, a explicat el, ţinând o pancartă şi pumnul ridicat.
Numeroase persoane au manifestat pentru prima dată de 1 mai. Însă diversele mitinguri din capitală au reunit doar câteva sute de manifestanţi, un număr similar la New York şi câteva mii la Los Angeles, potrivit fotografilor AFP.
La Houston, statul Texas (sud), activistul de stânga Bernard Sampson a denunţat expulzările rapide ale administraţiei Trump, despre care a spus că i-au lovit „pe cei care lucrează în restaurantele voastre, care vă construiesc casele”.
La Philadelphia (est), senatorul Bernie Sanders a adunat sute de oameni împreună cu un sindicat local pentru o etapă a turneului său naţional de „luptă împotriva oligarhiei”.
„Astăzi, în America, un singur om, Elon Musk, deţine mai multă avere decât 52% din gospodăriile americane cele mai sărăce”, a declarat senatorul independent de Vermont, figură a stângii americane. Aceste manifestaţii au loc în timp ce Partidul Democrat, minoritar în Congres, se luptă să găsească o strategie eficientă pentru a i se opune lui Donald Trump.
„Am sentimentul că nu am auzit nimic din partea partidului”, s-a plâns la Washington Izabela Cabrera, o studentă de 22 de ani. „Evident, poporul american este furios”, a continuat studenta, „dar nu cred că Partidul Democrat înţelege cu adevărat ce se întâmplă”.
Deocamdată, a răspuns în faţa Casei Albe, Cheryl McLeod, o sindicalistă din Maryland, „nu este o problemă de partid. Suntem într-o tiranie” şi „deocamdată, luptăm pentru a scăpa de cineva care vrea să fie rege”.
Ziua de 1 mai ca zi de mobilizare a muncitorilor şi sindicaliştilor, „a început aici, la Chicago, în Statele Unite”, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a reamintit pentru AFP istoricul american de stânga Peter Linebaugh. Această tradiţie nu s-a păstrat cu adevărat în ţară, dar s-a răspândit ulterior în Europa.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.