Numeroși designeri au făcut din pandemie o ocazie să creeze produse care să îndeplinească nevoile de protecție împotriva coronavirus – și au făcut-o în moduri cât mai bizare. În ultimele două luni, inventatorul Yezin Al-Qaysi a călătorit cu metroul din Toronto, în Canada, purtând o cască ciudată uriașă, transmite SafeNews.md cu referire la playtech.ro.
Casca hazmat îi acoperă complet capul și partea superioară a trupului și are o vizieră care se extinde până la piept.
Pe spate este un ventilator alimentat de baterii și un sistem de respirație cu filtru care purifică aerul respirat și împinge aerul “stătut” afară.
Arătând ca o figură distopică direct dintr-un film apocaliptic, tânărul de 32 de ani primește, în mod surprinzător, unele reacții puternice.
“Mulți oameni se apropie de mine din curiozitate”, spune el. “Alții sunt uimiți. Cu siguranță nu râd, dar chiar dacă o fac, nu le pot vedea gura pentru că toată lumea poartă măști”.
O alternativă mai ciudată pentru măștile chirurgicale
Domnul Al-Qaysi este unul dintre numeroșii designeri și antreprenori din întreaga lume care s-au grăbit să creeze produse destinate persoanelor care caută mai multă protecție împotriva coronavirusului decât cea o simplă mască.
Această variantă se numește BioVYZR, cu o baterie care rezistă până la 12 ore. Canadianul spune că afacerea sa, VZYR Technologies, are acum vânzări de ordinul zecilor de mii.
Veteranul US Navy, Chris Ehlinger, este un alt creator de căști.
“Aceste căști ne pregătesc psihologic pentru destinul viitor al speciei noastre”, spune tânărul de 35 de ani.
Compania sa, Valhalla Medical Design, cu sediul în Austin, Texas, a lansat un produs numit NE-1, care arată foarte asemănător cu o cască de motocicletă.
În plus față de un sistem electric de filtrare a aerului, acesta are microfoane și difuzoare interne și externe, astfel încât purtătorul să poată vorbi mai ușor cu persoanele din jurul său.
Are chiar și sunet Bluetooth încorporat, astfel încât să poți efectua un apel telefonic sau să asculți muzică.
Ce faci cu căștile după pandemie?
Cu toate acestea, acum că urmează să fie livrat un vaccin împotriva coronavirusului, vor mai fi cu adevărat necesare astfel de căști?
Michael Hall, a cărui firmă vinde o cască numită Air, consideră că vor fi populare pe termen lung, întrucât oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de calitatea proastă a aerului.
Compania sa, Hall Labs, cu sediul în Utah, spune că a vândut 3.000 de unități până acum. Acum lucrează la mai multe versiuni de înaltă tehnologie, în care viziera se transformă într-un ecran pe care utilizatorul poate viziona videoclipuri.
Totuși, chiar dacă te protejează sau nu împotriva virușilor aerieni sau a calității proaste a aerului, nu sunt oare astfel de căști puțin excesive?
Natasha Duwin, a cărei firmă din Florida, Octo Safety Devices, face măști de față, spune că înțelege și acest punct de vedere.
“Căștile au avantajul că arată fețele oamenilor”, spune ea. “Puteți vedea zâmbete și expresii umane și aveți un sentiment foarte puternic de securitate.
“Totuși, pentru că fiecare dintre aceste căști depinde de cel puțin două sisteme de filtrare, baterii și alte lucruri, toate aceste articole se pot strica. Și dacă doar unul dintre ele se defectează, aveți probleme serioase”.
De asemenea, ea avertizează că astfel de căști vor trebui curățate temeinic înainte de fiecare utilizare.
Cele trei căști de mai sus costă între 149 și 379 de dolari, dar niciuna nu a primit certificare încă. Cu toate acestea, fiecare dintre cele trei firme declară că se apropie de etapele finale ale procesului.
“Rămâne de văzut dacă aceste căști fascinante se luptă eficient cu Covid, deoarece în prezent nu există suficiente cercetări în spatele lor”, precizează dr. Suzanne Pham, directorul medical al echipei de răspuns Covid-19 de la Weiss Memorial Hospital din Chicago.
Cu toate acestea, ea crede că astfel de căști se vor vinde bine, atât pentru încrederea pe care o oferă purtătorului, cât și pentru protecția reală pe care o oferă.
“La urma urmei, pandemia a fost în primul rând medicală, dar și psihologică, desigur”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.