Zeci de profesori protestează acum în fața instituției parlamentare cerând majorări salariale. Oameni cu pancarte, scandau „respectați profesorul” și „vrem un salariu decent”. În fața oamenilor a ieșit Radu Marian, care le-a vorbit profesorilor despre acțiunile întreprinse.
De asemenea, Marian a subliniat că, deși se caută soluții pentru toate cele circa 200.000 de angajați din sectorul public, domeniul învățământului rămâne o prioritate fundamentală.
Profesorii din Chișinău au ieșit din nou în stradă, continuând protestele începute pe 13 decembrie, pentru a solicita salarii mai mari decât cele promise de Guvern pentru anul 2025. Nemulțumiți de majorarea salarială de 9% prevăzută în bugetul de stat, angajații din învățământ au cerut sindicaliștilor o majorare considerabilă de 35%.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a considerat că o astfel de majorare este ireală și exagerată, dar a asigurat că discuțiile cu Ministerul Finanțelor sunt în curs pentru a găsi soluții adiționale în susținerea cadrelor didactice. Recent, un amendament la proiectul de buget pentru 2025, care vizează majorările salariale pentru cadrele didactice și funcționarii din învățământ, a fost înregistrat în Parlament.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a susținut că profesorii au motive întemeiate pentru a protesta, subliniind faptul că în ultimii patru ani, salariul din învățământ a crescut cu 54%, în timp ce prețurile au crescut cu 65%. În 2020, salariul mediu lunar în învățământ era de 7.017 lei, cu 12% mai puțin decât media națională, dar până în 2024 a ajuns la 10.810 lei. Deși salariul a crescut, decalajul față de media pe economie s-a adâncit, ajungând la 24%, ceea ce sugerează că profesorii nu au reușit să țină pasul cu creșterile salariale din alte sectoare.
Această situație a stârnit îngrijorare în rândul cadrelor didactice, care cer soluții rapide și eficiente pentru a asigura o remunerare corectă și echitabilă în raport cu eforturile depuse în educație.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.